Hlavní navigace

Patří bannery do starého železa? Ani omylem

2. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Bannery patří mezi průkopníky internetové reklamy. Přestože brzy oslaví plnoletost, stále mají své nezastupitelné místo na poli marketingových kampaní. Víme, v jakých případech bannery použít a na co si dát pozor.

Přestože od uvedení prvního banneru v historii uplynulo už více než 17 let, stále tento způsob propagace nepatří do starého železa. Navzdory tomu, že většina peněz směřuje do PPC reklamy, mají bannery stále na poli internetové reklamy své nezastupitelné místo. Pokud uvádíte na trh nový výrobek nebo chcete posílit značku, bannery vám jen tak něco nenahradí. Poradíme vám, v jakých všech případech se vyplatí bannery použít a jakých chyb se přitom vyvarovat.

Kdy bannery mají smysl

Bannery patří mezi nejstarší typy reklamy na internetu. Přestože dlouhodobě směřuje vyšší objem prostředků do PPC reklamy, bannery pořád zůstávají v internetové reklamě funkčním formátem. Bannery totiž mají jiný účel a hodí se pro jiné situace než PPC reklama nebo třeba optimalizace pro vyhledávač. Nejobecněji lze říci, že bannery mají smysl u takové kampaně, která nemá jako jediný cíl generovat návštěvnost na webu formou prokliků, uvedl serveru Podnikatel.cz Tomáš Bučina z agentury Provocado.

Bannery se vyplatí třeba pro případy, kdy chcete kampaní budovat povědomí o značce. Jde o situaci, kdy firma musí být kvůli konkurenci neustále vidět (automobilky či realitní kanceláře). Takovéto kampaně však kvůli finanční náročnosti realizují především velké společnosti. Stejně tak je využití bannerů vhodné pro podnikatele, který uvádějí na trh nový výrobek, jenž jde do široké distribuce. V neposlední řadě mají bannery též smysl na specializovaných stránkách, které se zabývají vaším oborem podnikání a kde je velká pravděpodobnost, že většinu návštěvníků webu tvoří vaše cílová skupina. Čtěte více: Chcete představit revoluční výrobek? Použijte bannery

Kdy bannery naopak smysl nemají

Neméně důležité je si rovněž uvědomit, v jakých případech bannerová reklama význam nemá. Bannery nepatří mezi výkonnostní reklamu a podle odborníků se proto nevyplatí v 90 % kampaní na internetu. Jestliže vám jde například o okamžitou transakci, o nákupní nebo jinou aktivitu, kterou po návštěvnících požadujete učinit bezprostředně a okamžitě na vašem webu, bannerovou kampaň si nevybírejte. E-shop, který prodává s marží 5 % až 10 %, dlouhodobě nebuduje značku a bojuje o klienta ve vyhledavačích a PPC kampaních, bannery nevytrhnou. Nakonec na bannery ani nebude mít rozpočet, doplnil Jan Janča, obchodní ředitel internetové agentury Cognito.cz.

Pokud chcete podle Janči prodávat švihadla nebo kabelky a máte jeden e-shop, nebude bannerová kampaň to pravé ořechové. Jednak na ní nebudete mít peníze, budete potřebovat rychlou návratnost investic a budete hledat přesnější cílení, než mohou nabídnout bannery. V těchto případech byste měli zvolit spíše PPC kampaně, které přináší lepší možnost kontroly výdajů a více se orientují na výkon. Čtěte více: Pro jaké podnikatele se hodí PPC reklama?

Brand24

První banner

První banner se na internetu objevil 25. října 1994, a to na webových stránkách časopisu HotWired, který se tak rozhodl získat nějaké dodatečné prostředky. Banner si zaplatila společnost AT&T. Banner měl o rozměry 468×60 pixelů.

Takto banner vypadal:

První banner
Zdroj: http://thelon­gestlistofthe­longeststuffat­thelongestdoma­innameatlonglas­t.com/first66­.html

Jaká je budoucnost bannerů podle Jana Janči

Budoucnost bannerů nevidím nijak černě, spíše budou využívat více informací o chování uživatelů, jejich cílení bude tím pádem přesnější a účinnost větší. Stejně tak si do budoucna nevystačíte se statickým bannerem nebo jednoduchým bannerem, ale čím dál tím víc se budou prosazovat videobannery a interaktivní bannery. Viditelný je taky nástup změny modelu prodeje bannerů z prodeje impresí (zobrazení) na prodej kliků anebo zapojení afilačních programů, nicméně provozovatelé serverů nejsou hloupí, takže výsledná cena počítaná v impresích vychází většinou stejně jako ta počítaná přes prodej kliků.

Jak bannerovou kampaň plánovat

Vzhledem k tomu, že bannerová reklama nepatří mezi nejlevnější formy propagace, měl by podnikatel vše pečlivě zvážit a rozmyslet. Určitě byste plánování kampaně měli konzultovat s agenturou, která se přípravou a realizací kampaní zabývá. Rozhodně však neskočte po první agentuře, která se vám nabídne. Vyplatí se určitě vybírat. Zadavatelé často slepě důvěřují informacím a názorům těch, kteří jim reklamu prodávají. Bez alespoň základních čísel a elementárních odhadů, které si zadavatel vytvoří sám, nemůže být rozhodnutí o investici do bannerové reklamy rozumné, upozornil Luboš Plotěný, ředitel agentury Dobrý web.

Jaká základní čísla a informace podle Luboše Plotěného chtít?

  1. Profil návštěvníků serveru (resp. částí serveru), kde poběží vaše reklama – opravdu server navštěvují lidé, kteří jsou zajímavé pro propagaci vaší firmy? Zde musíte nutně vycházet z informací, které vám poskytne nestranný zdroj – například NetMonitor – nikoli prodejce reklamy. Nedokáže vám prodejce reklamy toto poskytnout, jděte za někým, kdo to dokáže – ten také bude mít o vaše peníze zájem a vy je díky tomu možná investujete mnohem rozumněji.
  2. Počet zobrazení či prokliků na vaši reklamu – chtějte garance nebo alespoň ukázky toho, jak na reklamní pozici, o kterou máte zájem, fungovala reklama někoho jiného. Nechtějí vám dát garanci či poskytnout nějaká čísla pro představu? Pak něco skrývají a je opět lepší jít jinam.

Jak udělat elementární odhad?

  1. Kolik vás bude kampaň stát, víte.
  2. Odhad, kolik návštěvníků přivede na váš web, také máte?
  3. Odhad počtu zobrazení vaší reklamy také?
  4. Tak si spočtěte například, kolik vás bude stát jeden přivedený návštěvník (vydělte cenu odhadem počtu návštěvníků). Podívejte se na číslo, které vám vyšlo a zeptejte se sami sebe, zda vám jeden návštěvník webu opravdu za tuto sumu stojí a zda náhodou neznáte cestu, jak na web návštěvníka přivést levněji.

Pokud se pro nějakou bannerovou kampaň rozhodnete, dbejte na úroveň samotných bannerů. Různé barevné „splácaniny“ vám mnohdy mohou i uškodit. Jak upozorňují odborníci, rozdíl v proklikovosti mezi kvalitním a špatným bannerem činí až stovky procent. Vždy hodně záleží na formátu banneru, dnes jsou v módě veliké plochy s výrazným vizuálem, banner by neměl být moc dlouhý, měl by být srozumitelný, s jasným impulsem k akci, radí František Grunt ze společnosti Active24.

Během kampani a i po jejím skončení byste měli vyžadovat podrobné statistiky o jejím průběhu. Kdyby nic jiného, poskytne vám to cenné informace pro případné budoucí kampaně. Hlavním motivem by však měla být analýza uskutečněné kampaně a kontrola, že vše proběhlo dle vašeho zadání. Nedávno jsem byl svědkem kampaně, samozřejmě řízené jednou z obřích nadnárodních společností, kde na statistiky zapomněli úplně a dodali je teprve po několikanásobné urgenci. Následně se ukázalo, že část zaplacené kampaně v hodnotě několika set tisíc korun vůbec neproběhla, upozorňuje na závěr Jan Janča. Čtěte více: Jak plánovat a řídit rozpočet na marketing

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).