Hlavní navigace

Peníze zpět za zbytečně nakoupené zařízení pro EET, slibuje Babiš

5. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Návrhy na změny EET ještě neprošly sněmovnou a ministr financí Andrej Babiš už přichází s dalším nápadem, který se týká drobných podnikatelů.

Ti, co projdou podmínkou paušální daně a nebudou tak muset vést EET, by mohli dostat peníze zpět za své zbytečně nakoupené zařízení pro evidenci tržeb.

Nakoupili jste zařízení zbytečně, peníze vrátím, tvrdí Babiš

V rozhovoru pro DVTV to prohlásil ministr financí Andrej BabišSe změnami v elektronické evidenci tržeb přišel ministr financí Andrej Babiš přesně týden před účinností zákona o evidenci tržeb. Nejdříve překvapil informací o tom, že evidenci tržeb nebudou muset evidovat e-shopy. 

Čtěte také: Babiš k změnám: Psala mi 89letá podnikatelka. Neznáme všechny scénáře kolem #EET

Povinnost evidovat tržby zároveň odpadne také pro živnostníky, kteří požádají o paušální daň, ale také pro zaměstnance, kteří si podnikáním přivydělávají, nebo i ti živnostníci, kteří mají sami zaměstnance. Podmínkou však je, že jejich tržby nesmí překročit 250 tisíc korun ročně. Premiér Bohuslav Sobotka označil Babišovy změny za neprofesionální a celou situaci za chaos. 

Čtěte také: Zmatky u #EET vrcholí. Lidovci chtějí vlastní změny, Babišův návrh nemá podporu

Brand24

Proto ani nedošlo k projednávání změn na vládě a Babiš se rozhodl přijít s návrhem změn rovnou do sněmovny. Jenže tam pro jejich zavedení zřejmě nenajde podporu. ČSSD je již odmítla v plném rozsahu. Proti Babišovým návrhům se tak staví celkem tři strany, které dohromady dají 99 poslanců (ČSSD 50, KSČM 33 a ODS 16). Babiš by proto potřeboval podporu TOP 09, KDU-ČSL a navíc i poslance z Úsvitu a nezařazené a není proto pravděpodobné, že by změny v EET prošly.

Systém šlape, odezva se začíná zpomalovat

Systém EET mezitím běží, začíná však přibývat nápor na servery a odezva se začíná zpomalovat. Jak vyplývá z Hlídače EET, za posledních 24 hodin došlo k několika případům, kdy mezní odezva přesáhla 3 sekundy, v celkovém součtu jsou však tyto případy bezvýznamné. Rozhodující budou údaje v březnu, kdy se v pořadí již 2. vlně připojí velkoobchod a maloobchod. 


Autor: Hlídač EET

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).