Hlavní navigace

Pilný zaútočil kvůli zajišťovákům na novináře. Jsou prý hybridní hrozbou

20. 10. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ministr financí Ivan Pilný zaútočil dopisem na novináře, kteří upozorňují na problematiku spojenou s vydáváním zajišťovacích příkazů. Jsou prý hybridní hrozbou.

Pilný dopis poslal ministrovi vnitra Milanovi Chovancovi kvůli reportážím novinářů o zajišťovacích příkazech a Andreji Babišovi, které zveřejnil server Seznam Zprávy. Po Chovancově Centru proti terorismu a hybridním hrozbám žádá radu, jak „postupovat proti této mediální dezinformační kampani,která dle názoru ministerstva naplňuje znaky hybridních hrozeb, tak jak jsou definovány v Auditu národní bezpečnosti.“ Na dopis upozornil server Neovlivni.cz.

Jsou novináři hybridní hrozbou?

Ministerstvo financí oslovilo v návaznosti na reportáž Seznamu “Utajený svědek: Babišova náměstkyně viděla do živých kauz, zrušili mlčenlivost” ze dne 18.10 2017" ministerstvo vnitra. Podle ministerstva financí série reportáží na téma zajišťovacích příkazů zveřejněných serverem Seznam Zprávy naplňuje znaky hybridních hrozeb a po ministerstvu vnitra chce sdělení, jak má dále postupovat.

V dopise Pilný uvedl, že jde o kampaň proti ministerstvu a tvrdí, že kroky mohou být účelově vedeny ze strany skupin působících na straně organizovaného zločinu ve vazbě na komodity s vysokým daňovým zatížením.

Znění dopisu Ivana Pilného

Vážný pane ministře,

v návaznosti na reportáž “Utajený svědek: Babišova náměstkyně viděla do živých kauz, zrušili mlčenlivost” ze dne 18.10 2017, uveřejněnou na internetovém portálu www.seznam.cz Vás žádám o sdělení, jak dále postupovat proti této mediální dezinformační kampani, která dle našeho názoru naplňuje znaky hybridních hrozeb, tak jak jsou definovány v Auditu národní bezpečnosti.

“To, co rozumíme pod hybridní hrozbou, je primárně metoda, způsob, jakým je vedena konfrontace, respektive konflikt. Tento způsob vedení konfliktu představuje širokou, komplexní, přizpůsobivou a integrovanou kombinaci konvenčních a nekonvenčních prostředků, otevřených a skrytých aktivit, majících primárně charakter nátlaku a podvratné činnosti, které jsou prováděny vojenskými, polovojenskými a různými civilními aktéry”.

V tomto kontextu, zde uvedená reportáž dle našeho názoru cílí na zdiskreditování dobrého jména resortu Ministerstva financí a jeho činnosti související s bojem proti možným daňovým úniků, a to zejména vůči institutu zajišťovacích příkazů, které jsou účinným nástrojem k jejich zamezování. Uvedené kroky mohou být účelově vedeny ze strany skupin působících na straně organizovaného zločinu ve vazbě na komodity s vysokým daňovým zatížením.

Kontaktní osobou v této věci určuji bezpečnostního ředitele a ředitele odboru 57 – Bezpečnost a krizové řízení Ministerstva financí Ing. Bc. Romana Hozáka.

S pozdravem Pilný

Zdroj: Neovlivni.cz

Samo ministerstvo financí v následném prohlášení uvedlo, že požádalo ministerstvo vnitra o odborné a nezávislé posouzení skutečnosti, zda série reportáží na téma zajišťovacích příkazů zveřejněných serverem Seznam Zprávy nenaplňuje znaky hybridních hrozeb. Informace zveřejněné v reportážích se podle ministerstva zakládají na nepravdivých informacích, neověřených vyjádřeních a ministerstvo  je považuje za jednoznačně manipulativní. Vyjadřujeme nicméně politování, že dříve, než by mohla být záležitost fundovaně a ve všech aspektech posouzena, je řešena v mediálním prostoru a navíc v předvolebním čase, uvedl Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

skoleni_15_4

Dopis je útokem na svobodu slova, říká Syndikát novinářů ČR

Proti Pilného dopisu se už ostře ohradil Syndikát novinářů České republiky, podle kterého zcela pomíjí a dokonce ani výslovně nevyvrací či nepopírá zásadní sdělení reportáže, že na ministerstvu financí bylo změněno dlouholeté oddělení práce finanční správy od vedení resortu, které izolovalo odbornou práci od možných politických či jinak motivovaných zásahů do aktuálních, takzvaně živých případů, podobně jako tomu je v případě oddělení ministerstva vnitra od vedení Policie ČR. Pokud ministr financí s obsahem reportáže nesouhlasí a má důkazy, které by podstatu jejího sdělení týkající se práce Finanční správy ČR a zvláště jejího oddělení od politických či jiných neodborných zásahů mohly spolehlivě vyvrátit, může podniknout obvyklé kroky, jakými jsou například žádost o tiskovou opravu či soudní žalobu, komentoval ve stanovisku Syndikát novinářů České republiky.

Syndikát zároveň doplnil, že pokládá dopis ministra financí ministrovi vnitra, označující bez jakýchkoliv doložitelných konkrétních údajů práci novinářů za kampaň vykazující znaky hybridní hrozby pro národní bezpečnost, za nepřijatelný útok na svobodu slova, svobodu informace získávat a informace šířit.

Problematika zajišťovacích příkazů na serveru Podnikatel.cz:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).