Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Plátci DPH, na daňové doklady nelze psát, co chcete, musí mít jisté náležitosti od Martin - Můžete prosím doplnit jaké náležitosti musí mít daňový...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2015 9:48

    Martin (neregistrovaný)

    Můžete prosím doplnit jaké náležitosti musí mít daňový doklad plátce DPH? Ptám se proto, že si spousta lidí stále myslí, že nemusí mít uznávaný elektronický podpis a časové razítko, ale je to velký omyl (viz §34 zákona o dani z přidané hodnoty).

  • 29. 7. 2015 15:23

    Luk (neregistrovaný)

    Časové razítko nemusí mít zcela určitě, protože o něm zákon vůbec nehovoří (fakt, že po skončení platnosti certifikátu k danému podpisu již nelze ověřit, zda došlo k podepsání v době jeho platnosti, přenechme k akademickým debatám, protože toto se týká použití elektronického podpisu obecně).

    Uznávaný elektronický podpis je jedna z možností zajištění věrohodnosti původu a neporušenosti obsahu. Není však jediná, lze použít též kontrolní mechanismus nebo EDI (plus elektronickou značku to je ale technicky totéž jako podpis, jen se neváže ke konkrétní fyzické osobě).

    Osobně elektronické faktury podepisuji uznávaným podpisem, protože je to nejjistější. Ty "kontrolní mechanismy" jsou ošemetné, protože je správce daně nemusí uznat.

  • 30. 7. 2015 9:32

    Martin (neregistrovaný)

    Ano, je to přesně tak jak píšete. V zákoně sice není časové razítko přímo uvedeno (až na zákon o archivnictví a spisové službě), ale přesto jej pro elektronickou fakturaci používáme. Důvodem jsou technické nedostatky elektronického podpisu. Je to taková jistota, že mi FÚ uzná platnost daňových dokladů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).