Hlavní navigace

Platební morálka českých firem? Stále na štíru

17. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Zatímco se hospodářství pomalu zvedá, platební morálka tuzemských podnikatelů se stále příliš nelepší. Navzdory výraznému poklesu však nejde o rekordní hodnoty. Na konci devadesátých let byla platební morálka ještě horší.

Navzdory tomu, že podle posledních údajů Českého statistického úřadu se již ekonomika definitivně vymanila z recese, platební morálka českých firem se stále nelepší. Zatímco ve světě se platební morálka výrazně zlepšuje od poloviny loňského roku, v Česku k žádnému poklesu platebních neschopností nedošlo. Vyplývá to z tzv. indexu platebního selhání společnosti Coface Czech (Coface Payment Incident Indexu), jehož aktuální hodnoty dnes tato pojišťovna pohledávek zveřejnila.

Základ indexu činí počet hlášených pojistných událostí na 1000 pojištěných odběratelů z dané země za poslední rok. Podle hodnot indexu platebního selhání se české firmy pohybují na 2,5krát větších hodnotách, než kterých dosahovaly na počátku roku 2008. Trend zhoršující platební morálky se však podle všeho již zastavil. Rozhodně bych se ale neodvážil hovořit o tom, že by se platební morálka začala zlepšovat, upozornil Radek Laštovička, ředitel společnosti Coface Czech.

Laštovička ovšem upozornil, že současná platební morálka se pořád drží na lepší úrovni, než na které se pohybovala během české bankovní krize na konci devadesátých let. Tehdy se množství platebních neschopností odchýlilo více než 3krát od kalibrovanému průměru. Klausovy úsporné balíčky měly na platební morálku firem větší dopad než stávající krize, potvrdil Lastovička.

Coface Payment Incident Index

Coface index
Zdroj: Coface Czech

Na první náznaky současné zhoršující se platební morálky upozornil už v únoru loňského roku průzkum Hospodářské komory ČR, z kterého vyplynulo, že více než tři čtvrtiny firem mají problémy s včasným uhrazením pohledávek od svých odběratelů. Už tehdy odborníci předpokládali, že situace se během roku 2009 ještě zhorší.

Plošně došlo k výraznému zhoršení platební morálky, řádově ve stovkách procent se navýšily objemy hlášení o nezaplacení především ve stavebnictví, automobilovém průmyslu a železářství. Očekávám další negativní vývoj, uvedla serveru Podnikatel.cz v květnu roku 2009 Markéta Stržínková, ředitelka úvěrové pojišťovny Atradius pro Českou republiku a region střední a východní Evropy.

Brand24

Na českém trhu úvěrového pojištění působí v současnosti čtyři subjekty, které jsou součástí mezinárodních sítí, respektive za sebou mají zahraničního partnera (v abecedním pořadí):

  • Atradius
  • Coface Czech Credit Management Services
  • Euler Hermes Čescob, úvěrová pojišťovna
  • Komerční úvěrová pojišťovna EGAP

Úvěrové pojištění kromě nich už ale nabízejí také další „nespecializované“ pojišťovny a firmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).