Hlavní navigace

Po tvrdém podnikání klidná penze z naspořeného v II. pilíři? Teď už jen utopie

12. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Vláda rozhodla o zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Stát by se tak mělo v roce 2016. Vložené peníze dostanou lidé zpátky.

Druhý pilíř je jedním z velkých omylů předchozí vlády Petra Nečase, okomentoval kroky současné vlády, které vedly ke zrušení jedné z části důchodové reformy, premiér Bohuslav Sobotka. Peníze, které lidé do druhého penzijního pilíře vložili, by měli dostat do konce roku 2016. Právě v tomto roce by měl být II. pilíř zrušen.

Čtěte také: Nárok na vyplácení důchodů budeme mít jen 19 až 21 let, navrhuje ministerstvo

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Peníze z druhého pilíře důchodové reformy se vám o klidnou penzi už nepostarají. 

Nový systém penzijního spoření začal fungovat od 1. ledna 2013, zájem mezi lidmi byl nevalný. Této možnosti spoření si na důchod využívá 82 tisíc lidí. Ti si mohou převádět tři procenta odvodů do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů musí přidat ze svého.

Nyní bude ministerstvo práce a sociálních věcí pracovat na opatřeních, která povedou ke stabilizaci důchodového systému, zejména se zaměřením na první pilíř, doplnil Sobotka.

Čtěte také: Stále více Čechů nemá nárok na důchod, neohlídali si dobu svého pojištění

O nedokonalosti II. pilíře důchodové reformy nepochybuje ani šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který ale kritizuje vládu za to, že ruší zavedené v momentě, kdy nemá žádnou jinou konkrétní variantu: 

Co zrušením získáme? Proklamované snížení schodku státního rozpočtu odpovědí není. Díky nízkému objemu prostředků ve II. pilíři totiž bude efekt pro státní kasu zanedbatelný. A kudy dál v situaci, kdy systém průběžného financování penzí není dlouhodobě udržitelný?

Content First

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Ti, kteří si střádali do II. pilíře důchodové reformy, by měli dostat oznámení o zrušení fondu do března 2016. Do konce roku 2016 pak vložené peníze dostanou zpět. A je jen na nich, zda je budou chtít spořit dál nebo si úspory nechají.

Další možností je část prostředků do prvního pilíře vrátit. V okamžiku, kdy odejdou do důchodu, tak nebudou kráceni jako by byli, kdyby si peníze ponechali. To znamená, že jejich důchody posléze budou takové, jako kdyby nikdy ta tři procenta z prvního pilíře nevyváděli, popsal pro Český rozhlas jeden z možných postupů předseda důchodové komise Martin Potůček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).