Hlavní navigace

Názor k článku Lze pobírat nemocenské a současně pracovat či podnikat? od Jan M. Holík - Musím upozornit na chybu v článku ve větě:...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2012 22:45

    Jan M. Holík

    Musím upozornit na chybu v článku ve větě: například při výkonu funkce jednatele či společníka....

    Společník není funkce, ale je to majetkoprávní vztah. Společnictví vyjadřuje vlastnictví části nebo celé dané obchodní korporace. Jedinou poviností jediného společníka nebo valné hromady u více společníků je podepsat účetní závěrku do 6 měsíců posledního dne účetního období.

    Společníkům nejsou vypláceny žádné odměny ani žádná mzda nebo jiné platby, na které má vliv jejich pracovní schopnost nebo neschopnost. Vyplácen jim je podíl ze zisku plynoucí z vlastnictví jejich obchodního podílu korporace. Jelikož na vlastnictví majetku práceschopnost nemá vliv, tak je to zcela irelevantní.

    Postavení společníka k s.r.o. je stejné jako postavení majitele bytu k pronajímanému bytu. Majitel bytu také musí dostat plné nájemné i pokud je v pracovní neschopnosti. Stejně tak společník dostává plný podíl ze zisku korporace za jakéhokoli stavu - ať je v pracovní neschopnosti, v zahraničí nebo třeba i ve vězení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).