Hlavní navigace

exPRESS: počet insolvencí roste rychleji ve střední a východní Evropě

26. 2. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Dvakrát vyšší počet insolvencí firem zaznamenala střední a východní Evropa ve srovnání se západní Evropou. Největší počet insolvencí podniků i přesto drží Velká Británie.

V západní Evropě roste počet insolvencí »

Recese způsobila nárůst počtu insolvencí v 15 zemích Evropské unie, Norsku a Švýcarsku. V roce 2009 bylo evidováno celkem 185 111 podnikových insolvencí, což je oproti roku 2008 nárůst o 22 %. V zemích střední a východní Evropy se počet insolvencí firem zvýšil o 40 % a byl téměř dvakrát vyšší ve srovnání se západní Evropou. V roce 2009 bylo nuceno oznámit insolvenci 47 177 východo­evropských podniků (v roce 2008 to bylo 33 707 podniků). Vyplývá to z údajů společnosti Creditreform.

Podle nejnovějších dat se nárůst insolvencí projevil nejvíce ve Španělsku, kde se počet insolvencí během jednoho roku téměř zdvojnásobil, a Irsku. Například Německo se nachází pod evropským průměrem. I přesto patří mezi tři evropské země s nejvyšším absolutním počtem insolvencí podniků. První pomyslnou příčku drží Velká Británie s 20 300 insol­vencemi.

exPRESS - Koleje 01
Finance

Pomoc pro hospodářsky slabé regiony

Seznam regionů, kterým stát poskytuje soustředěnou podporu, se rozšířil. Na doporučení ministerstva pro místní rozvoj vláda schválila nový seznam, který počítá s podporou státu na roky 2010–2013.

Žádosti na podporu bydlení za více než miliardu

V celkovém objemu 1,2 miliardy korun žádají obce na programy podpory bydlení a regionálního rozvoje. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj. To však upozornilo, že na programy má „pouhý“ 930 milionů korun.

Evropská komise řeší úvěr pro ČSA od státní firmy

Evropská komise začala prošetřovat úvěr, kterým Českým aerolinkám (ČSA) poskytla státní společnost Osinek. Jak upřesnilo ministerstvo financí, hloubkové šetření nepředjímá konečného rozhodnutí Komise. Ta může vyhodnotit poskytnutý úvěr jako nedovolenou státní pomoc. Evropská unie má totiž pro poskytování úvěrů od státní firem přísná pravidla.

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Přísnější podmínky zadávání veřejných zakázek

Při zadávání veřejných zakázek, které budou hodnotu vyšší než půl miliardy korun, budou muset zadavatelé těchto zakázek absolvovat bezpečnostní prověrku. Ta bude ve stupni „důvěrné“. Opatření schválila na včerejším zasedání vláda. Ta rovněž rozhodla o tom, že stejnou prověrkou projdou i členové komisí zadávající zakázku v hodnotě vyšší než 300 milionů korun.

Zrušení stravenek by ohrozilo tržby v restauracích

Stravenky jsou mezi Čechy nejoblíbenějším benefitem. 70 % Čechů by v případě jejich hypotetického zrušení omezilo stravování v restauracích. To by mělo za následek nižší útratu v restauracích v době oběda, která by klesla až o 59 %. Celkově by se jednalo o více než 7 a půl miliardy korun. Vyplývá to z výzkumu společnost GfK Czech.

exPRESS - Koleje 03
Daně

Daňoví odborníci pomůžou s vyplněním přiznání

Středočeští pracovníci finančních úřadů vyjedou do 65 měst a obcí, aby veřejnosti pomohli vyplnit daňové přiznání. Daňoví poplatníci získají na úřadech také daňovou složenku na úhradu daně, přičemž tato platba bude osvobozena od poštovních poplatků.

Brand24

Pomoc při vyplnění přiznání také na Moravě

Do 51 obcí mají naplánováno celkem 71 výjezdů pracovníci finančních úřad v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Přehled pro pojišťovnu při souběhu se zaměstnáním

Při souběhu se zaměstnáním nemusí OSVČ platit zálohy na pojistné, a to bez ohledu na dosažení či nedosažení maximálního vyměřovacího základu. V Přehledu pro pojišťovnu pak prohlásí, že zaměstnání je hlavním zdrojem příjmu. V části nazvané „Prohlášení“ proto OSVČ vyplní, že pro ni neplatila povinnost hradit zálohy ve všech měsících roku 2009.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Použijete/použili jste pro daně interaktivní formuláře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).