Hlavní navigace

Názory k článku Poctivost, zaklínadlo úspěchu mnoha českých firem

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 6. 2015 7:39

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Ta kterou nastavují zákony? To sotva, protože ji ani neznáme, neznáme jaký by měl být optimální stav systému.

    Ekonomika se proměňuje v čase, výše daní je více méně konstantní s tendencí růstu. Tedy nemůže nikdy odpovídat požadavkům aktuálního stavu ekonomiky, protože ten se proměňuje daleko rychleji a oběma směry.

    Takže tahat morálku do odvádění daní, je sporné, když nevíme ani zda výše daní a úroveň služeb státu je správně nastavena.

    Pro přežití státu je důležité, aby se ekonomika vždy pohybovala v okolí optimálního stavu rozdělení zdrojů, protože tím se zvyšuje pravděpodobnost, že jí zůstane dostatek zdrojů v případě nějaké krize, která ani nemusí být na první pohled viditelná a může jí být i nesprávné nastavení výše daní zákonem (důsledkem je růst počtu neproduktivních státních zaměstnanců, kteří do systému nic nepřinášejí, jen spotřebovávají omezené dostupné zdroje).

    Pokud tomu tak není, tak hromadění poruch nakonec vede k situaci jaká je aktuálně v Řecku a ta se už nyní dá řešit jen občanskou válkou, protože stát nebude mít dostatek zdrojů, aby naplnil závazky, které na sebe vzal a jeho občané ztratili schopnost se o sebe postarat sami.
    Což je vždy živná půda pro různé násilné konflikty.

    Babišovo Česko se pomalu, ale jistě se vydává na řeckou trajektorii.

  • 17. 6. 2015 7:50

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    výše daní je vždy nemravná, protože pravděpodobnost, že by odpovídala optimálnímu stavu rozdělení zdrojů je prakticky nulová a tudíž snižuje pravděpodobnost dalšího trvání dané kultury.

    Daně jsou autodestruktivní prvek každé kultury. Stačí nahlédnout do historie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).