Hlavní navigace

Podnikajícím a pracujícím důchodcům se vrací sleva na dani i za rok 2013

7. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Podnikající a pracující důchodci mohou zpětně uplatnit slevu na dani i za rok 2013. Víme, jakým způsobem lze slevu získat.

Podnikající a další pracující důchodci mohou slavit. Finanční správa totiž dnes potvrdila, že uzná pracujícím důchodcům základní slevu na poplatníka i za rok 2013. Finanční správa tak rozhodla na základě nedávného nálezu ústavního soudu.

Čtěte více: Podnikající důchodci mají šanci získat základní slevu na dani i za rok 2013

Sleva na dani platí i pro rok 2013

Pracující důchodci budou moci uplatit základní slevu na poplatníka i za rok 2013, rozhodla o tom dnes finanční správa. Na základě právní analýzy nálezu Ústavního soudu I. ÚS 2340/2013, který mimo jiné uvádí, že je v rozporu s ústavně garantovanou ochranou základních práv a svobod osob aplikovat protiústavní zákon orgánem veřejné moci, dospěla finanční správa k závěru, že ustanovení znemožňující uplatnit základní slevu na dani z příjmů pro starobní důchodce nebude za rok 2013 aplikovat, uvedla Petra Petlachová, mluvčí Generálního finanční ředitelství.

Jak slevu zpětně získat?

Senioři, kteří slevu doposud za rok 2013 neuplatnili, mají následující možnosti, jak mohou o slevu zpětně zažádat:

skoleni_15_4

  • U zaměstnavatele, který provedl roční zúčtování za rok 2013 v případě, že zaměstnanec podepsal pro tento rok Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a slevu na dani si neúspěšně uplatnil a současně nepodal daňové přiznání.
  • Podáním řádného daňového přiznání za zdaňovací období roku 2013 v případě, že jej poplatník doposud nepodal.
  • Podáním dodatečného daňového přiznání v případě, že poplatník již podal za zdaňovací období roku 2013 řádné daňové přiznání.

Na zpětné uplatnění slevy mají poplatníci 3 roky. Jak uvedla na svém webu finanční správa, podat dodatečné daňové přiznání lze do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém poplatník zjistil, že daň má být nižší, než kolik mu vyšla poslední známá daň. Poplatníkům, u kterých v současnosti probíhá daňové řízení, Finanční správa ČR uplatněnou základní slevu na dani při splnění ostatních zákonných podmínek zohlední, doplnila Petlachová.

Finanční správa rovněž na svých stránkách zveřejnila odpovědi na nejčastější dotazy, které se týkají právě uplatnění slevy za rok 2013.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).