Hlavní navigace

Z diskuze: Podnikání jako "vedlejšák"

29. 4. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Podnikání jako vedlejší činnost je právě v době hospodářské krize žádaným způsobem k zajištění vlastní finanční soběstačnosti. Vyplývá to z častých dotazů v našich diskuzích. Přinášíme z nich proto několik odpovědí na základní otázky.

Musí být příležitostný příjem daněn?

Jsem podnikatel (provozuji trafiku), plátce DPH a nepravidelně si přivydělávám jako přepravce koní vlastním automobilem. Může tato příležitostná činnost být posuzována jako od daně osvobozená, pokud si takto nevydělám víc jak 20 000 korun za rok, a tudíž ji nemusím vůbec uvádět do daňového přiznání?

Odpověděl/a: Klára Soukupová

Podle toho, co uvádíte, se jedná o příjem podle odstavce 1 § 10 zákona o dani z příjmů, který je podle odstavce 3 tohoto ustanovení osvobozen.

Máte jiný názor? Reagujte...

Musím platit při vedlejší činnosti daň z příjmů?

Jsem zaměstnán a vedle zaměstnání si chci přivydělávat na živnostenský list. Chtěl bych se zeptat, od jaké částky musím platit daň z příjmů já a kdy zaměstnavatel?

Odpověděl/a: Klára Soukupová

Pokud máte podnikání jako vedlejší činnost, platit musíte daň z příjmu z vašeho výdělku jako OSVČ.

Máte jiný názor? Reagujte...

Žena na mateřské dovolené a živnost?

Může si žena na mateřské dovolené založit živnost (následně vykonávat) a nepřijít přitom o dávky? Nebo je lepší založit živnost na manžela, který je zaměstnaný? Co je výhodnější?

Odpověděl/a: vlenka

Domnívám se, že pokud pobíráte PPM, nejsem si jistá s tím omezením. Ale pokud už jste jen na rodičáku, nevidím problém, proč byste nemohla podnikat, co vím tak příjem je neomezený, jen musíte splňovat podmínky – zajistit celodenní péči o své dítě, a nesmí navštěvovat předškolní zařízení myslím víckrát než 4× do měsíce.

Máte jiný názor? Reagujte...

Rodičovská dovolená a podnikání

Dnes jsem byla na OSSZ podat přehled za rok 2008 a tam mi paní řekla, že se mi za loňský rok počítá podnikání jako vedlejší činnost jen za měsíce, kdy jsem byla na rodičovské dovolené, nikoliv na mateřské dovolené. Je to pravda? Prý pokud že zaměstnání, že kterého mi jde PPM, za celý rok nedosahuji výše 12násobku minimální mzdy (tj. PPM + výdělek tam) což je nějakých 96000 (mám asi o čtyři tisíce méně), tak ty měsíce mateřské jsem brána jako OSVČ na hlavní činnost, a za ty čtyři měsíce musím zaplatit pojistné.

Odpověděl/a: Pavel Říha

Podnikáním je jako vedlejší činnost považováno, pokud za celý měsíc bylo splněno:

1. Platno pro rok 2008:
a) byla zaměstnancem a měla příjmy ze zaměstnání nad 96.000 Kč za kalendářní rok
b) měla nárok na rodičovský příspěvek
a další

2. Platno v roce 2009:
a) byla zaměstnancem
b) měla nárok na rodičovský příspěvek nebo na peněžitou pomoc v mateřství
a další

Takže z toho vyplývá, že paní má bohužel pravdu.

Hlavně, že pro rok 2009 nemusíte platit zálohy.

Máte jiný názor? Reagujte...

Žena v domácnosti a vedlejší činnost

Jsem „žena v domácnosti“ a chtěla bych si přivydělat prodejem rukodělných výrobků přes e-shop. Musím podávat daňové přiznání?

Odpověděl/a: Lenka Stodolová

Záleží na výši výdělku.

Máte jiný názor? Reagujte...

Jak se daní dohoda o provedení práce u studenta se ŽL?

Jsem student VŠ a jako vedlejší pracovní poměr podnikám na ŽL. Naskytla se mi příležitost klasické brigády, u které se sepisuje dohoda o provedení práce. Jakým způsobem dojde ke zdanění peněz z této brigády? Budu je uvádět do daňového přiznání, nebo je zdaní zaměstnavatel? Případně jsou zde nějaké limity, do kolika peněz se nedaní atd.?

skoleni_15_4

Odpověděl/a: Dagmar Kučerová

Možná vás zklamu, ale dohoda o provedení práce se daní vždy. Pokud podnikáte, tak asi nebudete u zaměstnavatele podepisovat Prohlášení k dani. Slevu jako poplatník i student si zřejmě uplatňujete až v daňovém přiznání. Limitem pro 15% konečnou srážkovou daň, kdy už nic dále nedodaňujete, jsou příjmy do 5000 Kč. Nad tento limit je daň zálohová (rovněž 15 %). Na základě přehledu o příjmech, který vám vystaví zaměstnavatel, si zúčtujete celkovou daň (nebo přeplatek na dani) ve svém daňovém přiznání za rok 2008. Pokud Prohlášení podepíšete a uplatníte slevy, nemusí vám po jejich uplatnění vyjít daň žádná. Ve svém daňovém přiznání tento příjem i uplatněné slevy samozřejmě uvedete.

Máte jiný názor? Reagujte...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).