Hlavní navigace

Podnikání na rodičovské dovolené – přivýdělek nebo zábava?

2. 4. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Jste na rodičovské dovolené a přemýšlíte o podnikatelské činnosti nebo už dokonce podnikáte? Zjišťovali jsme, v jakém oboru matky nejčastěji podnikají, jaké mají s podnikáním zkušenosti a zda k nim jsou na úřadech vstřícní.

V poslední době se stále více setkáváme s matkami podnikatelkami nebo zaměstnanými ženami na rodičovské dovolené. Dnešní článek je věnovaný podnikajícím matkám, ale může se samozřejmě jednat i o otce, příjemce rodičovského příspěvku.

Předně je třeba odlišit pojem peněžitá pomoc v mateřství (PPM), což je nemocenská dávka vyplácená ČSSZ ,od dávky státní sociální podpory – rodičovského příspěvku. Po dobu pobírání PPM nesmí rodič ve většině případů vykonávat osobně samostatnou výdělečnou činnost. O nutnosti přerušení či nepřerušení podnikatelské činnosti jsme čtenáře informovali článkem: Mateřská dovolená a přerušení živnosti.

Souběh pobírání rodičovského příspěvku a podnikatelské činnosti nebo zaměstnání však možný je. Jedinou podmínkou je zajištění péče o dítě po dobu výkonu práce jinou zletilou osobou, případně umístěním na omezenou dobu v předškolním zařízení. Nepřekročení stanovené doby pobytu dokládá pracující rodič měsíčně odboru státní sociální podpory Potvrzením o návštěvě jeslí, mateřské školy nebo jiného obdobného zařízení pro děti předškolního věku Čtete více: Ženy v domácnosti a na rodičovské podnikají neomezeně.

V jakých oborech ženy na rodičovské dovolené nejčastěji podnikají?

Naše členky většinou podnikají ve službách. Měly jsme několik členek, které „vyráběly“ v oblasti textilu (návrhy oděvů, kusová výroba, prodej nemasovému trhu). Ženy také někdy podnikají v oblasti umění – keramická tvorba, malování na hedvábí. Většinou to však byla sféra služeb různého druhu – nejčastěji vzdělávací aktivity (soft dovednosti, jazykové kurzy), poradenství – vizážistky, překladatelské služby, ale i prodej finančních služeb a výrobků (kosmetika, Zepter apod.),sdělila pro business server Podnikatel.cz HELENA CETLOVÁ, prezidentka STAMP – Středočeská asociace manažerek a podnikatelek. Několik členek má vlastní kadeřnictví, žehlení a praní prádla nebo provozují restauraci či hotel nebo mají své podnikání zaměřeno na modelové odívání a prodej oděvů. Jen ojediněle se pustily do tzv. mužských oborů jako je poskytování služeb v IT, dodává Cetlová. Čtete více: Ženy v domácnosti a na rodičovské podnikají neomezeně.

Jaké zkušenosti s podnikáním na rodičovské dovolené mají čtenářky Podnikatele.cz?

Protože se v diskuzi opakovaně objevují dotazy našich čtenářů k této problematice, rozhodli jsme se jí opět věnovat, tentokrát však z pohledu rodičů vykonávajících samostatnou výdělečnou činnost. Oslovili jsme čtenářky anketou, na níž odpověděla podnikající matka sedmiměsíční dcery LUDMILA HAMPLOVÁ a podnikatelka v oboru účetnictví, která si přála zůstat v anonymitě.

1. Jaký máte názor na podnikání při mateřské?

Je to věcí každé ženy, ale osobně si myslím, že jde o skvělý způsob, jak se zabavit a ještě si vydělat nějaké peníze.

Podnikání při mateřské určitě ano. Být doma celý den jen s dětmi je psychicky velmi náročné. Není špatné na to sem tam zapomenout a věnovat se i jiné práci než je přebalování, krmení apod.

2. Začala jste podnikat v novém oboru, nebo jen pokračovala v podnikatelské činnosti započaté před mateřstvím?

Pokračuji dál ve své práci. I když je pravda, že teprve po porodu přišly ty správné výzvy v mé kariéře.

Obor ve kterém podnikám, je vedení účetnictví a daňové evidence. Před nástupem na mateřskou jsem pracovala u daňové poradkyně, kde jsme se zabývali i vedením účetnictví. Již v té době jsem si udělala živnostenský list, neboť někteří moji známí chtěli, abych jim dělala účetnictví. Postupně se to rozrůstalo a byl to pro mě příjemný přivýdělek při zaměstnání. Když jsem nastoupila na mateřskou, v této činnosti jsem pokračovala.

3. Co vás k podnikání při mateřské vede – finanční situace, možnost seberealizace, udržení se v oboru atd.?

Těsně před porodem jsem ve vlaku viděla ženu s dvěma dětmi. Byla tlustá, neforemná, na sobě měla upatlanou teplákovou soupravu, dvě malé děti po ní lezly a jí to bylo jedno. To mě vyděsilo natolik, že jsem se rozhodla, že tak nesmím nikdy skončit. Proto pracuji.

„Důvod proč podnikám? Dělám práci, kterou miluji a peníze nám teď pomáhají rekonstruovat dům. Další důvod je, že kdybych si dala v průběhu mateřské pauzu, měla bych pak problém s nástupem do práce. V účetnictví se velmi mění zákony, a každý rok je většinou vše úplně jinak. Pokud bych se chtěla vrátit po mateřské do oboru, musela bych začít úplně od začátku, což pro mě moc lákavé není.“

4. Je snadné skloubit podnikání s péčí o děti?

Jediný limit je žena sama. Tedy pravda, nesmíte si moc brát k srdci „dobré“ a zaručené rady okolí, které vám vysvětlí, jak moc jste krkavčí matka, když nejste s dítětem 24 hodin denně a nekrmíte jej doma uvařenými přesnídávkami v bio kvalitě. Na mateřské se zkrátka blbne.

Teď už mám dětičky dvě. Tříletou slečnu Lucinku a ročního raubíře Maxíka. V průběhu roku nemám s prací problém, dětičky jsou docela hodné a manžel je, když je potřeba, pohlídá. Když se blíží březen, to už tak růžové není. Snažím se účtovat v každou volnou chvilku, nejlépe po večerech, a hodně mi pomáhají babičky, které jsou již v důchodu. Naštěstí jsem noční pták a spát moc nemusím, což je velká výhoda. Už koncem roku honím podnikatele, aby mi dali hned začátkem roku dohromady všechny doklady a předali mi je, abych měla dostatek času na jejich zpracování.

skoleni_15_4

5. Měla jste problémy se zahájením podnikání při pobírání rodičovského na úřadech? Byli k vám úředníci vstřícní?

Je to kus od kusu. Vstřícnost rozhodně není automatická. Naopak se mi stává, že se úředníci diví, že pracuji, když mám být doma s dítětem.

S úřady jsem nikdy naštěstí žádné problémy neměla. V březnu a dubnu jsem tam docela často, protože většině klientů daňové přiznání i odevzdávám. Moc se mi sice nelíbí fronty na sociálce a zdravotních pojišťovnách, ale teď, když už nekojím, mi tolik nevadí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).