Hlavní navigace

Podnikání na venkově zvoní hrana. Dorazí ho #EET?

6. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Většina podnikatelů na venkově jsou OSVČ bez zaměstnanců. Pětina z nich přitom podniká v oblasti obchodu a služeb. Jejich počet klesá.

Za nižším počtem podnikatelů na venkově může postupné vybydlování menších obcí. A pomyslný hřeb do rakve vesnického byznysu přidává i elektronická evidence tržeb

Většina podnikatelů na venkově jsou OSVČ

Devět z deseti podnikatelů na venkově jsou OSVČ bez zaměstnanců, 8 % potom mikrofirmy do 9 zaměstnanců, 2 % malé firmy mezi 10–49 zaměstnanci a pouze 0,1 % firem má na venkově více jak 50 zaměstnanců. Vyplývá to z analýzy, kterou připravila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) společně s ministerstvem zemědělství.

Nejvíce firem podniká na venkově v oblasti v oblasti obchodu a drobných služeb, 14 % drobné průmyslové aktivity, po 10 procentech drží firmy z profesních oborů, stavebnictví, ubytování a sociálních služeb. Podnikatelé v zemědělství jsou na venkově zastoupeni z 5 %. Počet podnikatelů v zemědělství se za posledních 5 let nezměnil. 91 % z nich jsou OSVČ, 7 % obchodní společnosti, 1 % drží zemědělská družstva. 

V malých obcích ubývají samoobsluhy

Ubývá však malých vesnických obchodů. Jejich počet rapidně klesá. Za posledních 20 let jich ubylo téměř plná třetina a další uzavírání menších samoobsluh bude mít za následek 2. vlna elektronická evidence tržeb

Pro menší obchodníky budou náklady na EET téměř likvidační a mnozí z nich již dopředu avizovali, že svůj obchod raději zavřou. Důvodem je i neochota učit se novým věcem. 

Na vesnicích mizí také hospody

V malých obcích zároveň začaly mizet hospody. Ještě před zavedením evidence tržeb jich skončily stovky. Serveru Podnikatel.cz to při startu EET potvrdil Tomáš Mráz, ředitel pro obchod hospod a restaurací Plzeňského Prazdroje. Po zavedení EET se už počet zavřených hospod přepočítává a pivovary ohlašují výrazný úbytek svých odběratelů. 

Čtěte také: Opět divné statistiky u #EET. Prý skončilo v lednu jen 135 hospod

školení květen 24 - novinky

Počítají je na stovky, přičemž Finanční správa uvedla úbytek jen 135 hospod. Rozdílná čísla však spočítávají v tom, že berňák sleduje pouze ukončení činnosti podnikatele, což nemusí odpovídat realitě, protože podnikatel může vlastnit například několik hospod a zavře jen některé z nich. Další hospody přecházejí na princip tzv. klubů. Pivo netočí na kšeft ale pro zábavu, ale jak již dříve Finanční správa upozornila, tyto klubové hospody podrobí své kontrole. 

Čtěte také: Jak žijí klubové hospody? Pivo po zavedení EET netočí na kšeft, ale pro zábavu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).