Hlavní navigace

Podnikání v energetice se díky novému zákonu usnadní

1. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikání v energetice se zřejmě zjednoduší. Poslanci dnes podpořili v závěrečném čtení novelu energetického zákona, která má usnadnit podnikatelům v energetice život. Norma nově upravuje, co je nelegální odběr a stanovuje povinnosti distributorů. Novela má také zvýšit jadernou odpovědnost na osm miliard korun.

Distribuční firmy budou muset nově například zajistit jednotlivé části elektroměru proti neoprávněné manipulaci a pravidelně kontrolovat správnost měření. Provozovatelé distribučních sítí budou muset též do konce roku 2017 zajistit zapsání jejich rozvodů do katastru nemovitostí jako věcné břemeno.

Hospodářská komora vítá uzavření a schválení tohoto návrhu. Novela energetického zákona byla již zapotřebí a je dobře, že většina poslanců tuto novelu podpořila. Když bude dobře fungovat systém v energetice tak tato novela vytvoří podmínky pro to, aby z toho profitovali i odběratelé, říká prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Poslanci oproti tomu nepustili dále návrh sněmovního kontrolního výboru, který požadoval, aby výrobci tepla uváděli na internetu kalkulace svých cen. Novela se nyní přesune do Senátu, jestliže ji schválí, přesune se k prezidentovi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).