Hlavní navigace

Podnikání z daňového ráje se vyplatí, ale není pro každého

27. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
V souvislosti s přesunem podnikání do zahraničí se hovoří o daňových rájích. Přesunem sídla lze dosáhnout daňové úspory i lepšího legislativního prostředí. Nevyplatí se ale vždy.

Průzkum České kapitálové informační agentury (ČEKIA), který provedla mezi 1100 podnikateli, ukázal, že 30 procent z oslovených podnikatelů by z důvodu obav ze zvyšování daní a politické nestability uvažovalo v horizontu tří let o přesunu svého podnikání do daňového ráje. 22 procent oslovených podnikatelů například uvedlo, že by přesun zvažovalo kvůli často se měnící legislativě v Česku. Výsledky průzkumu potvrdily, že podnikatelé v daňových rájích kromě minimálního daňového zatížení vyhledávají především naprosto benevolentní podnikatelské prostředí, uvedla k průzkumu analytička ČEKIA Petra Štěpánová. ČEKIA průzkum zveřejnila v dubnu letošního roku.

Výběr destinace podle cíle nové společnosti

Úspora na daních je jen jedním z důvodů, proč se někteří čeští podnikatelé rozhodují o přesunu svých podnikatelských aktivit do daňového ráje, jak business serveru Podnikatel.cz potvrzuje také Viktor Hába z Unie Offshore poradců ČR. Motivem bývá také lepší právní prostředí, vymahatelnost práva, opření se o mezinárodní smlouvy o ochraně investic, ale také anonymita vlastníka, uvádí Viktor Hába. Podle motivu podnikatele a účelu, jaký má společnost v daňovém ráji splňovat, pak také podnikatel volí ideální destinaci pro založení nové společnosti. Nejčastěji se využívá Kypru a Nizozemska, z čistých offshore jurisdikcí jsou to Seychely a Britské Panenské ostrovy. Ale jurisdikcí pro daňové plánování je pochopitelně mnohem více, tvrdí.

Příklady daňových sazeb ve vybraných zemích:

  • Kypr – 10 procent (nejnižší v rámci Evrospké unie)
  • Seychely – 0 procent
  • Lichtenštejnsko – 0 procent resp. 4 procenta z dividend (v závislosti na typu společnosti)

Právě možnost vlastníka společnosti zůstat v anonymitě vidí jako jeden z hlavních důvodů, proč čeští podnikatelé přesouvají své firmy do zahraničí, Vítězslav Hruška ze společnosti Trust Services zaměřené na mezinárodní daňové poradenství a offshore společnosti. Hlavním důvodem jsou anonymizační atributy, řekl business serveru Podnikatel.cz. Čtěte více: Daňové ráje mohou být výhodou, nejsou ale pokaždé výhrou

Vykonávat některé aktivity s mezinárodním prvkem přes zahraniční společnost se samozřejmě nevyplatí vždy a všem. Primárně závisí na oboru podnikání, zda vůbec podnikání v zahraničí smysluplně umožňuje. Například pokud obchodujete se zbožím (export – import), je jedno, jestli ho prodává české s.r.o. nebo jiná zahraniční společnost, která je zdaněná mimo ČR, uvádí Viktor Hába případ vhodný pro podnikání z daňového ráje. To se podle něj týká také mezinárodních služeb a činností jako je třeba poskytování licencí, vývoj software, IT služby, holdingové struktury, obchody s cennými papíry nebo pohledávkami a podobně.

Názorný příklad, jak může podnikatel v zahraničí ušetřit na daních, již business server Podnikatel.cz přinesl v článku Evropská společnost je hudbou podnikatelské budoucnosti. Pro názornost:

Přesun sídla – daňová úspora
Pohledávky a.s. Pohledávky SE
Obchod s pohledávkami v rámci ČR a EU Vznikla fúzí Pohledávky a.s. a kyperské firmy Pohledávky Ltd.
Česká a.s. Sídlo na Kypru
Zisk podléhal v ČR 21% dani Zisk podléhá na Kypru 10% dani
Přesun sídla = úspora na dani 11 %

Zdroj: Prezentace Michala Friedbergera, spol. Akont, seminář Unie offshore poradců ČR, 2.4.2008.

Daně x

Přesun se vyplatí už v případě 200tisícové daně

Kdy se podnikateli vyplatí uvažovat o přesunu svého podnikání do jiné – výhodnější – destinace? Bod zlomu, kdy se vyplatí uvažovat o přesunu aktivit na zahraniční společnost, je cca 200 – 300 tisíc korun odvedených na dani z příjmů v České republice, tvrdí Viktor Hába. Podnikatelům radí, aby si při úvahách o přesunu svých aktivit do zahraničí vždy předem pečlivě stanovili cíle, kterých chtějí přesunem podnikání dosáhnout. Existují srážkové a zajišťovací daně, které mohou efektivitu obchodu snižovat, proto je nutné najít zemi s vhodnou smlouvou o zamezení dvojího zdanění, to je velmi důležité, upozorňuje na zradu, na kterou mohou podnikatelé narazit.

Co firmy motivuje k přesunu sídla do zahraničí?

  • nižší nebo nulové zdanění
  • lepší právní prostředí a vymahatelnost práva
  • opora v mezinárodních smlouvách o ochraně investic
  • anonymita vlastníka
  • nižší administrativa

Kdo vám radí v otázkách snižování základu daně?

Jde o investici v řádu tisíců eur

Na českém trhu pracují firmy, které se zabývají službami souvisejícími s offshore (zahraničními) společnostmi – mezinárodním daňovým plánováním, zakládáním offshore společností a jejich managementem atd. Jednou z takových firem je vedle Trust Services společnost Akont. Podle jejího ceníku služeb si lze udělat dobrou představu o tom, jakou investici zahraniční společnost obnáší. Náklady se liší podle typu a účelu společnosti a její destinace. Náklady na služby související se založením společnosti a náklady na první rok existence firmy se pohybují řádově v částce několika tisíc eur. K tomu je dále třeba přičíst náklady na existenci společnosti v dalších letech a náklady na vedení účetnictví apod., což je opět v eurech několikatisícová položka.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).