Hlavní navigace

Podnikáte a chcete mít alespoň nějakou mateřskou? Naplánujte si dítě rok předem

3. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Podnikáte a plánujete rodinu. Čtěte, jak od státu získat peníze navíc. Budete to však chtít velké plánování.

Ženy OSVČ to při plánování mateřství nemají jednoduché. Pokud chtějí od ČSSZ získat nějaké peníze na mateřskou, musejí dítě plánovat nejlépe rok předem. Teprvé poté se dostanou na částku, která je však při minimálních zálohách stále almužnou.

A jak na mateřskou v případě podnikání dosáhnout? Kromě běžných záloh na sociální pojištění si OSVČ musí připlácet dobrovolné nemocenské pojištění. To musí platit po dobu minimálně 270 dní během dvou let a 180 dní v posledním roce před datem nástupu na mateřskou. V překladu, nemocenskou si začněte platit zhruba rok před nástupem na mateřskou dovolenou.

Nástup na peněžitou pomoc v mateřství si žena určuje sama, a to v období od počátku 8. až 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Pokud došlo k porodu před tímto termínem, náleží jí dávka ode dne porodu, uvedla již dříve Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Plánovat mateřskou se tedy vyplatí. Na začátku zjištěného těhotenství už je pozdě. Je proto vhodné, aby podnikatelky začaly platit zálohy na nemocenské pojištění hned, jak se rozhodnou otěhotnět, upozornila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Ta zároveň vypočítává, že za minimální měsíční zálohy 115 korun po dobu například jednoho roku před porodem získá žena na mateřské v úhrnu 22 736 korun. Čtěte také na Měšec.cz: Konkrétní výpočty mateřské pro OSVČ

Pokud si však OSVČ rozloží tuto částku na obvyklý měsíční příjem, nedostane se na svůj obvyklý příjem. Ale i přesto dostane od státu více, než zaplatila. Pozor však na další podnikání. Jakmile OSVČ nastoupí na mateřskou dovolenou, už nesmí fakturovat a ani vykonávat podnikatelskou činnost, jinak jí sociálka mateřskou vezme.

Čtěte také: Mateřství vám podnikání nezastaví. Smíte ale jenom přihlížet

Přesto však podle České správy sociálního zabezpečení není nutné podnikání přerušovat nebo ukončovat, pokud je vykonávána prostřednictvím zaměstnanců nebo spolupracujících osob této OSVČ. To platí jak pro prodavačky dočasně řídící prodejnu, tak pro rodinné podniky, kdy chod převezme například manžel, doplňuje Blanka Štarmanová.

Brand24

Nutné ještě připomenout, že nárok na mateřskou má také otec dítěte nebo manžel ženy, která dítě porodila, jestliže s matkou dítěte uzavře písemnou dohodu, že bude o dítě pečovat právě on. Dohodu lze uzavřít minimálně na sedm kalendářních dní. Musí v ní být uvedeno datum porodu, dále den, od kterého bude muž o dítě pečovat a úředně ověřený podpis matky, uzavřela Buraňová.

Čtěte také: Čekáte rodinu? Požádejte si o peněžitou pomoc

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).