Hlavní navigace

Podnikatel pod vedením podvodníka. Bývalý šéf Hospodářské komory dostal podmínku

23. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Půl milionu korun za neexistující semináře pro podnikatele poslal bývalého šéfa Hospodářské komory před soud. Dostal podmínku a peníze musí vrátit.

Podnikatelé byli několik let pod vedením člověka, který teď dostal punc podvodníka. Pražský městský soud poslal Petra Kužela, bývalého šéfa Hospodářské Komory, podmíněně na rok do vězení. Za získané peníze od ministerstva zahraničí pořádal semináře pro podnikatele. Žádný ze seminářů se však neuskutečnil.

Již dříve jsme psali: Šéf Hospodářské komory je lhář, říká ředitel protikorupčního fondu

Bývalý šéf Hospodářské komory Petr Kužel dostal podmínku. 

Jak píší Hospodářské noviny, ministerstvo zahraničí si v roce 2008 vylobbovalo ve sněmovně 65 milionů korun na podporu proexportní politiky. Poté, co zjistilo, že nemá kde peníze utratit, vznikla dohoda s Hospodářskou komorou, na základě které fiktivně uspořádá semináře pro podnikatele. I když bylo zřejmě viníků mnohem více, odnesl to právě Kužel, jehož podpisy figurovaly na všech smlouvách.

Nebyl vůbec připraven plán, za co peníze vyčerpat, a došlo k naprostému chaosu. Fakturovalo se něco, co vůbec neproběhlo, od počátku to byl podvod, uvedl soudce Tomáš Stuchlík.

Fiktivní semináře pro podnikatele se měly konat už v roce 2008, což bylo nedlouho poté, co Kužel nastoupil na pozici šéfa Hospodářské komory. Ministerstvo zahraničí si však nechalo semináře prověřit. Zjistilo, že se nikdy žádné nekonaly. Jak uvádí Hospodářské noviny, podezření bylo poté potvrzeno také policií. Prezenční listiny, kterými Hospodářská komora semináře dokládala, byly falešné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).