Hlavní navigace

Podnikatelé oznámkovali vládu, ve snižování byrokracie skoro propadla

30. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelé dostali možnost ohodnotit známkami vládu. Celkově sice obdržela známku 3-, v některých oblastech je ale podle podnikatelů takřka na propadnutí.

Co se týče snahy o snižování byrokracie, je aktuální vláda takřka na propadnutí. Alespoň si to myslí podnikatelé, které oslovila v rámci ankety Hospodářská komora ČR (HK ČR). Nejlépe si vláda podle podnikatelů naopak vede v oblasti podpory exportu, i zde jí ale udělili jen průměrnou trojku.

Snižování byrokracie? Vláda skoro propadá

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Vysvědčení od podnikatelů si vláda za rámeček asi nedá. Celkově (průřezem všech kategorií) podnikatelé zhodnotili její dosavadní úsilí známkou 3– a v některých oblastech se vláda dokonce blíží propadnutí. Konkrétně se jedná o deklarovanou snahu o snižování byrokracie, za kterou podnikatelé udělili známku 4-. Stále zůstává v patrnosti, že vstup do podnikání je v ČR překážkovým během na dlouhou trať, po dosažení cílové pásky čeká na podnikatele doslova džungle neustále se měnících zákonů, nařízení, vyhlášek, byrokracie, nejednotný výklad právních norem, nekoncepční kontrola a někdy i bezradnost úředníků. Zákony se novelizují i pár týdnů po jejich vstupu v platnost. Není divu, že podnikatelé tuto oblast zhodnotili v anketě nejhůře, komentoval Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory ČR.

„Čtyřku“ pak obdržela vláda za podporu technického vzdělání, „lepší čtyřku“ pak za snahu o stabilitu podnikatelského prostředí a za vládní rozpočtovou odpovědnost. Známkou 3– pak podnikatelé ohodnotili snahu vlády bojovat proti korupci. Nejlépe si vláda dle podnikatelů vedla v oblasti podpory českého exportu, kde získala známku 3.

Brand24

Před rokem podnikatelé nejlépe hodnotili Babiše

Názory podnikatelů na vládu pomocí známek zjišťoval před rokem i server Podnikatel.cz, který se ale zajímal o hodnocení jednotlivých ministrů. Celkově si vláda za svou práci vysloužila průměrnou známku 3,4. Nejlépe tehdy podnikatelé hodnotili ministra financí Andreje Babiše, který dostal průměrnou známku 2,8. Nejhůře si naopak vedl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který obdržel známku 3,9. O moc lépe si nestál ani premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, které podnikatelé shodně ohodnotili známkou 3,7.

Čtěte více: Podnikatelé oznámkovali českou vládu. Takové vysvědčení byste nechtěli

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).