Hlavní navigace

Podnikatelé, připomeňte si, co vám v programech slibují zvolené strany

23. 10. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Je rozhodnuto. Voliči v minulém týdnu rozhodli o novém složení Poslanecké sněmovny. Co jim zvolené strany ve svých programech slibovaly?

Vytisknout si, dát si za rámeček a odškrtávat. Tak může postupovat každý volič z řad podnikatelů, který bude později chtít vystavit vysvědčení všem stranám, které byly zvoleny do Poslanecké sněmovny v letošních parlamentních volbách. 

Připomeňte si společně s námi, co jednotlivé strany podnikatelům naslibovaly a zda své plány skutečně splní. Jednotlivé programy píšeme v pořadí tak, jak se jednotlivé strany ve volbách umístily. 

ANO

Podle ANO je klíčové předvídatelné a stabilní daňové prostředí. Nebudeme zvyšovat daně, ale naopak je snižovat. U nízko a středně příjmových skupin daně snížíme a u vysokopříjmových skupin daně stabilizujeme a dále nebudeme navyšovat. Vidíme prostor pro snížení sazby DPH, ale důležité je, aby se toto snížení promítlo v cenách pro lidi a nezůstalo v kapsách obchodníků, píše se v programu.

Hnutí ANO rovněž navrhuje úpravy své vlajkové lodi EET. Z povinnosti evidovat tržby chce vyjmout

  • fyzické osoby s paušální daní a obratem do 500 tisíc korun ročně,
  • veřejně prospěšné poplatníky s obratem do 1 milionu korun ročně, kteří v rámci pořádaných a dopředu nahlášených akcí evidují své tržby mimo prostory stálé provozovny vybavené EET, 
  • bufety a obdobná zařízení ve školách a v provozovnách dětských táborů nebo dětských zájmových kroužků, 
  • online platby,
  • prodeje vánočních kaprů při řádném nahlášení předem.

Čtěte více: Program ANO: Babiš chce třeba zrušit cedule u #EET, které sám navrhl

ODS

ODS chce místo superhrubé mzdy, se kterou před lety přišel jako první Vlastimil Tlustý z ODS, zavést 15% daň z hrubé mzdy. Ruku v ruce s tím navrhuje ODS snížit zaměstnavatelům odvody za zaměstnance o 2 procentní body a také pokles nebo zrušení dalších daní.

EET chce zrušit, stejně jako omezení otevírací doby obchodů a kontrolní hlášení, které zavedla stávající vláda. Občanští demokraté chtějí pozměnit i další zákon prosazený nynější vládou, který zakazuje kouření ve stravovacích zařízeních. Podle ODS by provozovatelé restaurací měli mít právo si svobodně zvolit, zda chtějí provozovat kuřácké, či nekuřácké zařízení. ODS má dále v programu zrušení limitů výdajových paušálů pro živnostníky.

Čtěte více: Program ODS: Místo superhrubé mzdy 15% daň z hrubé mzdy a nižší odvody 

Piráti

Chtějí zjednodušit daňový systém a snížit zdanění práce. Co se týče konkrétních návrhů, Piráti mají v plánu zavést stejnou sazbu celkového zdanění práce (včetně odvodů) pro všechny příjmové skupiny a ponechat slevu na dani v současné výši. Tato sazba by měla být o 1,6 procentního bodu nižší, než vychází součet sazeb daní a pojistného v současnosti. 

Piráti, podobně jako další strany, chtějí jednotné inkasní místo a slibují jednoduchý daňový formulář, který půjde vyplnit online během 10 minut. U elektronické evidence tržeb (EET) pak také chtějí změny. Podle představ Pirátů by se EET měla zrušit pro e-shopy, platby kartou a drobné podnikatele.

Čtěte více: Program Pirátů: Zlegalizujme a zdaňme prodej konopí, přinese to přes 3 mld. Kč

SPD

Při obratu OSVČ do půl milionu korun chce SPD omezit daňovou povinnost pouze na platbu zákonného pojištění a odvodů. Ačkoli SPD připomíná, že nehlasovalo pro zavedení elektronické evidence tržeb (EET), její zrušení v programu uvedeno nemá.

V případě plátců DPH dlouhodobě prosazuje platbu až ze skutečně proplacených faktur. SPD chce dále prosadit, aby OSVČ a malé firmy dostaly stejnou podporu za vytvoření pracovního místa, jako mají zahraniční investoři.

Čtěte více: Program SPD: OSVČ s nízkými příjmy by platily jen zákonné pojistné a odvody

KSČM

Podporu místního živnostenského podnikání si komunisté představují zejména v oblasti zjednodušení administrativy, přístupu k financím, informacím a výběrovým řízením. Další zmínky o podnikání nebo OSVČ už v programu KSČM ale nenajdete.

Čtěte více: Program KSČM: Živnostníci na okraji zájmu, podporu má dostat družstevnictví

ČSSD

Kdo čeká, že v programu ČSSD najde nějakou podrobnou část věnovanou OSVČ, bude zklamán. O OSVČ se v něm mluví jednou a navíc dvojznačně. ČSSD zároveň sice zmiňuje, že chce obnovit daňovou progresi a zavést ji i pro firmy, konkrétní čísla ale v programu chybí. 

Čtěte více: Program ČSSD: O #EET ani slovo, o OSVČ jedna dvojznačná zmínka

KDU-ČSL

Lidovci chtějí zrušit EET u malých podnikatelů – neplátců DPH a u nestátních neziskových organizací. V předstihu, před nástupem třetí a čtvrté vlny EET budeme požadovat podrobnou analýzu dosavadního působení první a druhé vlny EET, doplňuje se v programu lidovců.

V oblasti daní pak lidovci žádné výrazné změny neplánují, ba spíše naopak. Jak sami tvrdí, budou sice usilovat o částečné zjednodušení, zároveň ale hlavně o stabilitu systému, aby podnikatelé nebyli zatěžováni častými změnami pravidel pro jejich placení. 

Čtěte také: Program lidovců: Nechtějí #EET pro neplátce DPH, pro které ji sami odhlasovali

TOP 09

TOP 09 navrhuje zřízení dobrovolného ONE STOP SHOP pro malé podnikatele, kam by vkládali faktury. Veškerou komunikaci se státem by pak obstaral tento systém.

TOP 09 dále slibuje stanovit spravedlivé zásady pro včasnou výplatu vratek z DPH a zakázat zneužívání zajišťovacích příkazů a podobných postupů, jejichž dnešní používání může vyústit až v likvidaci poctivě podnikajících firem. 

Vedle jednotného inkasního místa chce TOP 09 prosadit také jedno kontrolní místo. V současnosti je podnikatel zatěžován nekoordinovanými kontrolami z mnoha státních institucí (inspektoráty bezpečnosti práce, životního prostředí, zemědělská a potravinářská inspekce atd.). Zřídíme jednu státní kontrolu, která s podporou odborných institucí provede jednotnou kontrolu všech oblastí při jedné návštěvě. Počet kontrol díky tomu zásadně klesne, uvádí se v programu.

Čtěte více: Program TOP 09: Daňové přiznání by za malé podnikatele vyřešil sám stát

STAN

 STAN pokračovat v projektu jednotného inkasního místa. Budeme prosazovat jednu veřejnosprávní kontrolu pro daný podnikatelský subjekt v jednom roce (s výjimkou oprávněných namátkových kontrol), píše se v programu. Ostatně návrh zákona, který by jedno kontrolní místo zavedl, předložila TOP 09 (s podporou Starostů, kteří byli zvoleni na jejich kandidátce) už na jaře roku 2015. Vláda k němu ale vydala nesouhlasné stanovisko a koalice návrh nepustila za 2 roky ani na program schůze.

skoleni_15_4

U EET (elektronické evidence tržeb) mají Starostové v plánu odsunout 3. a 4. fázi a nejprve vyhodnotit dopady 1. a 2. fáze. Na základě jejich analýzy by se teprve mělo rozhodnout, na koho dalšího ještě (a zda vůbec) se bude EET dál vztahovat. 

Čtěte více: Program STAN: Preferujme nepřímé daně, jako třeba DPH, před daněmi z příjmů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).