Hlavní navigace

Podnikatelé proti "trestu smrti"

22. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Unie malých a středních podniků není spokojená s nastavením chystané trestní odpovědnosti právnických osob tak, jak ji projednává parlament. Z návrhu by chtěla vyškrtnout především možnost zrušení právnické osoby a povinnost zveřejnit na vlastní náklady rozsudek. Podle podnikatelů je možné zrušení právnické osoby, tedy tzv. „trest smrti“ právnické osoby, nahradit dílčím zákazem činnosti, který návrh též obsahuje.

Podle Davida Šeicha, předsedy Unie malých a středních podniků ČR, se podnikatelům nelíbí ani návrh zavedení povinnosti uveřejnění rozsudku. Její princip je totiž podle podnikatelů v rozporu s důstojností, na kterou má i odsouzený nárok. Sankce vyžaduje, aby, bude-li tak rozhodnuto, odsouzený na svůj náklad zveřejnil odsuzující rozsudek v určených hromadných sdělovacích prostředcích. Takový princip „sebemrskačství“ je v rozporu s důstojností byť fiktivní osoby, uvádí Šeich.

Zavedení trestní odpovědnosti právnických osob v Česku vyplývá z mezinárodních závazků Češké republiky. Podle členů Unie malých a středních podniků je však třeba brát v úvahu, že je právnická osoba pouze fikce vytvořená pro právní účely, která je řízená jednáním fyzických osob.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).