Hlavní navigace

Podnikatelé se bojí krize, počet nových firem klesl

19. 8. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za prvních šest měsíců letošního roku vzniklo 12 205 nových společností, což je o 3,5 % méně než ve stejném období loňského roku. Nejvíce firem založili podnikatelé v Praze, nejméně naopak v Karlovarském kraji. Ke konci června dosáhl počet registrovaných firem 350 236. Údaje vyplývají z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Na poklesu počtu nových firem se podepsal především strach podnikatelů z druhé vlny krize. I když se tuzemská ekonomika vymanila z recese, situace na trhu není snadná. Podnikatelský apetit navíc brzdí neustále se měnící legislativní prostředí, permanentní vládní krize a korupční aféry, stejně jako dluhové problémy v Evropské unii a USA, komentovala analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

V přepočtu na 100 000 obyvatel vévodí v počtu firem rovněž Praha, kde jich vzniklo 398. Druhou příčku zaujímá Jihomoravský kraj (98 nových firem na 100 000 obyvatel). Následuje Jihočeský (65) a Moravskoslezský (63) kraj. Nejméně společností vůči množství obyvatelů naopak vykázal Ústecký (34) a Zlínský (37) kraj. Čtěte více: Praha má nejvíce podnikatelů a jejich počet stále roste

Brand24

Praha je centrem byznysu v ČR, ale svým způsobem také představuje prestižní adresu, když si zde firmy zakládají svá sídla, ačkoliv reálně podnikají mimo hlavní město, doplnila Petra Štěpánová. V Praze mají firmy též výhodu v tom, že se zde s mnohem menší pravděpodobností setkají s kontrolou finančního úřadu.

Podle statistik ministerstva financí se například na Praze 2 stará o 21 894 podni­katelů 34 kontrolorů, kteří v loňském roce uskutečnili 156 kontrol. Na Praze tři má 24 798 podnikatelů na starosti dokonce jen 33 kontrolorů. Malá pravděpodobnost daňové kontroly není však pouze v Praze, rovněž v Hradci Králové, Ústí nad Labem či Pardubicích se s kontrolou z berňáku podnikatelé takřka nesetkávají.Čtěte více: Se vstupem berňáku do bytu musí podnikatel souhlasit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).