Hlavní navigace

Podnikatelé se navážejí do ČEZu, ceny by měl snížit výrazněji

3. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
ČEZ po nedávném protikrizovém plánu přistoupil k návrhu snížení cen elektřiny o 15 %. Nabídka však platí až pro rok 2010. Navíc je klidně možné, že cena elektřiny poklesne výrazně více. Firmy tak nevědí, zda fixovat či počkat.

Společnost ČEZ před 14 dny představila svůj plán, kterým chce pomoci vzdorovat krizi. Tři pilíře iniciativy mají podle ČEZu pomoci firmám najít nové zakázky a vytvořit pracovní místa, uvolnit peníze živnostníkům a pomoci s platbami elektřiny lidem, kteří přijdou o práci.

Podnikatelé sice vítají každý krok, kterými jim i minimálně může usnadnit podnikání během krize, ale program ČEZu považují spíše za marketingové gesto. Přínos záchranného společnosti ČEZu totiž považují za bezvýznamný. Firmám by podle jejich vlastních slov pomohlo od ČEZu jen snížení cen elektřiny.

Tomuto požadavku koncem minulého týdne ČEZ sice vyhověl, ale slov chvály se od podnikatelů nedočkal. Snížení cen totiž avizoval až od roku 2010 a firmám se ani nelíbí výše poklesu. Ceny podle nich zůstanou nadále vysoké.

Co obsahuje„ČEZ proti krizi“?

Po schválení vládního protikrizového balíčku přišel se svými „záchrannými” plány také energetický kolos firma ČEZ. Iniciativa, kterou společnost nazvala „ČEZ proti krizi”, má firmám pomoci najít nové zakázky a vytvořit nová pracovní místa, ponechat peníze živnostníkům a ulevit s platbami za elektřinu těm, kteří přijdou o zaměstnání.

Jasně si uvědomujeme, že můžeme prosperovat pouze v prosperující zemi. V době, kdy celé České republice hrozí ekonomická krize, nemůže největší domácí firma zůstat stát stranou, uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Návrhy plánu se dělí do tří pilířů. První z nich má přinést více práce pro zaměstnavatele. ČEZ chce toho dosáhnout navýšení plánovaných investic do výroby a distribuce elektřiny zhruba o 5 miliard. Asi 80 % z této částky má jít na modernizaci a ekologizaci elektráren, další 1,1 miliardy bude směřovat do obnovy a posílení distribučních sítí. Tyto investice mají podle ČEZu vytvořit či zachránit 5 600 pracovních míst u stávajících i nových dodavatelů.

Druhý pilíř má uvolnit více peněz pro drobné podnikatele. ČEZ nabídne malým podnikatelům od prvního března odklad platby záloh na elektřinu o 30 dní. V roce 2009 by tak podnikatelé zaplatili pouze 11 měsíčních plateb a dvanáctou by doplatili až v roce 2010. Podle ČEZu toto opatření ponechá živnostníkům až 800 milionů korun a pomůže především energeticky náročným oborům, jako jsou pekaři, truhláři či pěstitelé zeleniny. Čtěte více: Používejte šetrnou energii a vydělejte na tom

Třetí pilíř se pak zaměřuje na občany, kteří přijdou o zaměstnání. Pokud se tak stane a dotyčný se po 1. březnu 2009 přihlásí na pracovní úřad, odpustí mu ČEZ tři měsíční zálohy na elektřinu. ČEZ to bude řešit tak, že zaplatí všem domácnostem pojištění pojištění plateb za elektřinu v případě ztráty zaměstnání. Zálohy by pak za nezaměstnaného platila pojišťovna.

Krize nejvíce postihne ty, kdo přijdou o zaměstnání. Proto jim chceme pomoci vytvořit si v prvních měsících po ztrátě zaměstnání finanční rezervu, která jim umožní zvládnout obtížné období, uvedl Daniel Beneš, výkonný ředitel ČEZ.

Banner - Ekonomická recese

Podnikatelé považují plán ČEZu za marketingové gesto

Pokud ČEZ čekal, že se mu za tento plán dostane od firem uznání, musel být zklamán. Většina podnikatelů představený protikrizový balíček ČEZu považovala spíše za pouhý marketingový tah. Podnikatelé tvrdili, že odpuštění měsíční zálohy či odložení splátek nevyřeší jejich zásadní problémy. Těmi jsou pokles poptávky, který způsobuje propad počtu zakázek, a ztížený přístup podniků k bankovním úvěrům. Čtěte více: Firmy protestují proti zdražení elektřiny. Může za ceny ČEZ?

Myslím, že šlo spíše o marketingový tah. Mnozí naši členové vidí ceny ČEZu jako nemorální. Chemický průmysl patří mezi průmysly, kde energie tvoří významnou část nákladů, uvítali bychom jejich snížení, sdělil business serveru Podnikatel.cz Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR.

K jeho názoru se připojují i další podnikatelé. Také podle nich se chtěl ČEZ pouze zviditelnit a hlavní, co by pomohlo, je výrazné snížení cen. Firmy nechtějí odklady plateb, ale požadují co nejvýraznější snížení cen elektrické energie. Lhůta třiceti dnů vypadá spíše jako marketingové gesto, než skutečná pomoc, potvrdil předseda Unie malých a středních podniků David Šeich s tím, že současné ceny elektřiny jsou pro firmy téměř likvidační.

Měl by ČEZ své ceny ještě více snížit?

Ještě ostřeji komentoval iniciativu ČEZu Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. V současnosti klesá cena elektřiny, tak se není čemu divit, že hoši z ČEZu dělají, co mohou, řekl serveru Podnikatel.cz Danda. Čtěte více: Hlavy padají, jen ČEZ hrdě drží prapor

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) zase navrhuje kromě snížení cen také změnu systému platby záloh. Někteří podnikatelé podle Svazu navrhují, aby firmy neplatily zálohy na energie (včetně plynu) předem, nýbrž až zpětně pouze to, co reálně spotřebovaly.

Možným východiskem je politický tlak na změnu systému zálohování, ta časem přijde. Kvůli globální krizi přijde doba, kdy si podniky současný způsob zálohování nebudou moci dovolit. Posun záleží však na politickém rozhodnutí, domnívá se Jaroslav Míl, prezident SP ČR.

ČEZ přišel se snížením, ceny ale možná klesnou výrazněji

Těžko říci, zda ČEZ reagoval na volání firem či na předpokládaný výrazný pokles ceny energií, ale minulý čtvrtek firma oznámila snížení cen elektřiny. Konkrétně má dojít k poklesu o 15 %. Nabídka se týká jak domácností, tak firem. Program ČEZu si mohou zákazníci zvolit do konce dubna. Hlavní problém však zůstává. Nabídka zafixování snížených cen totiž platí až pro rok 2010. V letošním roce zůstanou poplatky za elektřinu stejné. Podnikatelům tak v současnosti příliš nepomůže. Firmy navíc i ohlášené zlevnění nepovažují za dostatečné.

Hospodářská komora snížení cen elektřiny pro rok 2010 jednoznačně vítá. I přes tuto skutečnost ale stále považujeme stávající ceny za vysoké. Pro firmy jsou tyto ceny i nadále nepřiměřené a zvyšují jejich náklady, uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Navíc je podle některých podnikatelů možné, že cena elektřiny na rok 2010 klesne mnohem výrazněji. Je tak otázkou, zda se tedy nevyplatí počkat na další vývoj cen.

skoleni_15_4

V příštím roce dojde k dramatickému propadu cen energií. Zároveň dojde k propadu v hospodaření energetických firem, k poklesu jejich akcií na burzách a dividend. Cena elektřiny, kterou dnes platíme totiž neodpovídá tomu, za kolik se na trhu prodává, domnívá se Jaroslav Míl.

Pokles cen očekávají též analytici. Podle našich projekcí by velkoobchodní cena elektřiny měla tento rok dosáhnout asi 63 EUR/MWh a v roce 2010 zhruba 55 EUR/MWh, potvrdil Bohumil Trampota, analytik Patria Finance. Přestože lze jen těžko říci, zda vyjde lépe fixace cen či posečkání na jejich další vývoj, jedna pozitivní zpráva je snad jistá, ceny by měly pro rok 2010 klesnout. Otazník visí nad tím, o kolik.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).