Hlavní navigace

Podnikatelé si musí připadat jak ve zlém snu. Opět neví, jak bude vypadat DPH

19. 12. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Do konce roku zbývá necelých 14 dní a desetitisíce podnikatelů neví, zda se nestanou plátci DPH. Opakuje se tak situace z konce roku 2012. (KOMENTÁŘ)

Řecký předsokratovský filozof Hérakleitos sice řekl, že “nevstoupíš dvakrát do téže řeky”, pro české podnikatele to však, zdá se, neplatí. Opakuje se totiž situace jako před dvěma lety, kdy nebylo pomalu do poslední chvíle jasné, jaké budou platit v roce 2013 sazby DPH. V sazbách ale tentokrát problém není. Do konce letošního roku zbývají dva týdny a celým legislativním procesem stále neprošla novela zákona DPH, která mimo jiné ruší snížení pro povinnou registraci k DPH, umožňuje rozšířit systém reverse-charge i na další komodity nebo zavádí kontrolní hlášení. Podnikatelé tak znovu žijí v nejistotě, jaká pravidla budou v oblasti DPH od příštího roku platit.

Čtěte také: Připravili jsme přehled 5 novinek, které podnikatele čekají v oblasti DPH

Co všechno bude platit u DPH v roce 2015?

Ilustrační fotografie
Autor: www.isifa.com

Podnikatelé si musí připadat jako ve zlém snu.

Oblast DPH se v poslední době těší u politiků velké oblibě a do legislativního procesu se dostalo několik norem, které DPH pozměňují. Už od října funguje režim jednoho správního místa u poskytování telekomunikačních služeb, televizního a rozhlasového vysílání a také u elektronicky poskytovaných služeb osobami z členských států. Od 1. ledna se zavádí třetí sazba DPH ve výši 10 %. Do této sazby bude spadat nezbytná dětská výživa, knihy a léky včetně kontrastních látek, radiofarmak, antikoncepce či veterinárních léčiv, která se do zákona dostala až během čtení ve sněmovně.

Čtěte také: Třetí sazba DPH je chybou, odstartuje totiž vlnu lidové tvořivosti

Tímto výčtem však jistoty končí. Další změny, které mají nastat od 1. ledna 2015, ještě neprošly celým legislativním procesem. Novelu DPH, která je zavádí, totiž Senát neschválil a vrátil ji Poslanecké sněmovně. Do konce letošního roku nezbývá už ani 14 dní a podnikatelé stále nemají v některých věcech jistotu. Nejde přitom o žádné zanedbatelné drobnosti. Novela, kterou nyní opětovně projedná Poslanecká sněmovna,  ponechává mimo jiné limit pro povinnou registraci k DPH na úrovni 1 milionu či rozšiřuje systém reverse – charge (česky přenesení daňové povinnosti) o další kategorie zboží. Novela dále zavádí kontrolní hlášení a povinné elektronické přiznání pro všechny plátce. Tyto dvě novinky však mají platit až od roku 2016 a ty nich teď takříkajíc nehoří.

Čtěte také: Na plátce DPH se chystá další výkaz. Zákon navíc neříká, co všechno má obsahovat

Stanu se plátcem DPH? Řeší desetitisíce podnikatelů

Jak velký problém tvoří nejistota ohledně hranice pro povinnou registraci k DPH, asi netřeba připomínat. Pokud by sněmovna zákon neschválila, limit by klesl na 750 tisíc korun a několik desítek tisíc podnikatelů by se muselo stát plátci DPH. To by pro ně znamenalo přenastavení cenové politiky, obchodních vztahů a vůbec celého podnikání. Někteří drobní podnikatelé dokonce varují, že by pro ně registrace k DPH mohla znamenat konec. V neméně nepříjemné situaci se nachází podnikatelé, kteří by nově museli uplatňovat systém reverse – charge u dalších druhů zboží. V neposlední řadě novela též rozšiřuje počet položek, které mají spadat do třetí desetiprocentní sazby DPH.

Čtěte také: Plátci DPH, připravte se. Reverse – charge se má rozšířit na další druhy zboží

Daně x

Podnikatelé by měli dostat čas připravit se na změny

Politici se často ohánějí tím, že chtějí zjednodušit podmínky pro podnikání a stabilizovat podnikatelské prostředí. Pokud však ještě dva týdny před koncem roku není jasné, jak bude vypadat tak klíčová oblast, kterou DPH bezesporu je, dělají tím pravý opak. Podnikatelé sice patří mezi “přizpůsobivé tvory”, které už překvapí jen máloco, přesto potřebují na přípravu na změny čas. Hovoří se o tom, že by se zavedly dny právní účinnosti. Tedy že by zákony nabývaly účinnosti jen v několika daných termínech v roce. Možná by však stálo za zvážení zavést povinnou lhůtu, řádově v měsících, která by vždy platila pro účinnost zákona vyhlášeného ve sbírce. Podnikatelům by se poskytl dostatečný čas se na změny připravit a dala se jim jistota, že nebudou muset vždy na konci roku do posledních dnů čekat, co na ně politici naloží.

Tragické na celé situaci navíc je, že se v ní podnikatelé nenachází poprvé. Na konci roku 2012 rovněž nebylo zřejmé, jaká pravidla, a především sazby, budou v oblasti DPH platit v následujícím roce. Tehdy se politické garnituře podařilo zákon do konce roku schválit. Zůstává otázkou, zda se to podaří i stávajícím politikům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).