Hlavní navigace

Zástupci podnikatelů uvítali priority českého předsednictví

6. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda dnes představila priority a pracovní program českého předsednictví EU. Hlavními prioritami se stanou tzv. tři „E“: ekonomika, energetika a Evropa ve světě. Mottem předsednictví je „Evropa bez bariér“. Pracovní program je pak uvozen popisem hlavních priorit, kterým se Česká republika hodlá věnovat. Čtěte více: Podnikatelé mohou na českém předsednictví v EU vydělat.

To, že ekonomika se stala první ze tří priorit, uvítali především podnikatelé. Podle předsedy ICC (Mezinárodní obchodní komory) ČR Jaromíra Drábka by se mělo Česko zaměřit na dosud přetrvávající překážky, které popírají pět základních svobod EU. Konkrétně se jedná například o stále platná přechodná období ve volném pohybu pracovních sil. K dalším výrazným bariérám patří překážky v oblasti pohybu služeb, kde je třeba přimět jednotlivé členské státy Unie urychleně naplnit národní povinnosti vyplývající ze směrnice o službách, vysvětluje Jaromír Drábek.

S překážkami se ale tuzemské firmy podle Drábka setkávají i při běžném exportu některých komodit. Současně se podnikatelům také zamlouvá, že české předsednictví nevidí cestu v regulatorních zásazích do ekonomiky. Uvítám, pokud se budeme držet zásady, že Unie musí být otevřená jen do té míry, aby nebyla ekonomicky poškozována nekalou konkurencí firem z jiných zemí. Jinými slovy otevřenost ano, ale pouze v rámci férové soutěže bez sociálního a ekologického dumpingu, dodal Drábek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).