Hlavní navigace

Podnikatelé vítají sjednocení výběru daní a pojistného

23. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda schválila program Projektu vytvoření jednoho centrálního místa pro výběr příjmů veřejných rozpočtů. Projekt počítá se sloučením místa výběru daní, cel a pojistného. Tento postup České republice mimo jiné doporučia také Světová banka. Podnikatelé tento krok jednoznačně podporují.

Převedení těchto kompetencí na jedno místo považuji za velmi přínosné opatření. Na straně podnikatelům by sjednocení výběrčího místa zjednodušilo administrativu, prostředky státu by vykazovali a odváděli na jednom místě. Také případné kontroly by u nich prováděla jedna instance, nikoli jedenáct různých úřadů, jako nyní. V případě státního aparátu jde především o úspory na správě agendy výběru prostředků, která dnes probíhá z několika různých úrovní, uvedl předseda Mezinárodní obchodní komory ČR (ICC ČR) Jaromír Drábek.

Projekt sjednocení výběrů hlavních příjmů veřejných rozpočtů by měl především snížit administrativní a platební zátěž. Vláda si od toho také slibuje zvýšení vnitřní i vnější efektivity výběru daní a odvodů. Prozatím se počítá s tím, že jednotná inkasní místa by mohla začít fungovat od roku 2014.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).