Hlavní navigace

Podnikatelé volají po lepší verzi zákoníku práce, navrhují možnost přesčasů a rychlejší proces propouštění zaměstnanců

28. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Malé a střední podniky se cítí být ohroženy stále větším nedostatkem zaměstnanců. Jak píše ve svém stanovisku Unie malých a středních podniků ČR (SME UNION ČR), západní firmy si mohou dovolit při náboru uchazeče přeplácet, což pro malé společnosti znamená tlak na růst mzdových nákladů a rovněž nedostatek kvalitních zaměstnanců.

Zároveň se podle SME UNION přetlačují velké podniky navzájem, ve výsledku tak mzdy rostou rychleji, než jak roste produktivita práce. Tím je podle Unie ohrožena konkurenceschopnost ekonomiky. Podnikatelé proto navrhují prosadit co nejflexibilnější verzi zákoníku práce, který by neměl klást žádné překážky práci přesčas nebo naopak na částečný úvazek, práce z domova nebo smlouvám na dobu určitou. Zákoník musí podle Unie zrychlit proces najímání a propouštění pracovníků.

Zároveň požadují po vládě, aby zajistila rekvalifikační programy pro nezaměstnané a aby zastavila investiční pobídky výhodné pro velké investory, které podle SME UNION ČR podkopávají inovativní aktivity malých a středních podniků. Podnikatelé se rovněž zavazují, že budou usilovat o větší spolupráci se školami, aby si zajistili dostatečný počet kvalifikovaných pracovníků do budoucna. Píše se ve stanovisku Unie malých a středníků podniků ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).