Hlavní navigace

Podnikatelka nenalévá příznivcům ANO, podle ČOI nejde o nezákonnou diskriminaci

21. 7. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Václav Novák, podle licence: Rights Managed
Kavárnice z Moravy má v provozovně ceduli, že nenalévá příznivcům hnutí ANO. Kvůli udání ji přišla zkontrolovat Česká obchodní inspekce (ČOI).

ČOI ovšem před pár dny vyhodnotila, že nešlo o nezákonnou diskriminaci a že je vše v pořádku.

Podnikatelé bojují proti EET i vtipem

Některým podnikatelům se nezamlouvají kroky předsedy hnutí ANO natolik, že se nebojí svůj postoj vyjádřit i ve svém podnikání. Takovým příkladem je i podnikatelka Iveta Valentová, která ve své kavárně v Plumlově na Prostějovsku vyvěsila cedule „Babišovi voliči nechť se laskavě zařadí na konec fronty“ a „Příznivcům hnutí ANO nenaléváme. Opájejte se úžasností Vašeho předsedy“. Cedule se ale nezamlouvala jednomu ze zákazníků, který na podnikatelku poslal Českou obchodní inspekci. Na případ upozornil Hanácký Večerník.

Jak uvedla Večerníku Iveta Valentová, cedulí o zařazení se na konec fronty chtěla vyjádřit, že za stále se zvyšující fronty může zavedení elektronické evidence tržeb a tím pádem voliči Babišova hnutí ANO. U druhé cedule se pak inspirovala vtipem z pera kreslíře Václava Nováka. Obrázek jsem nakreslil po zavedení EET. Někteří majitelé restaurací ho vytiskli a vyvěsili ve svých občerstvovnách. Objevil se i na stáncích farmářských trhů. Pár fotografií mi přišlo. Jen jediný člověk měl tak silný pocit křivdy, že vyzval státní instituci, aby konala, komentoval pro server Podnikatel.cz Václav Novák.

Serveru Podnikatel.cz se podařilo získat i vyjádření Ivety Valentové, která vysvětlila, co jí konkrétně vadí na Andreji Babišovi a co ji motivovalo cedule vyvěsit. Na panu Babišovi mi vadí třeba to, že mě a další tisíce živnostníků beztrestně označuje za zloděje, že neustále lže a mlží o svých dotačních a jiných kauzách. Dále že ve výrobcích, které produkuje jeho holding, jsou prokazatelně nekvalitní suroviny a nikomu to nevadí. Že díky jeho EET skončilo s podnikáním mnoho poctivých a pracovitých lidí, kteří alespoň trochu zajišťovali na českém a moravském venkově jakýsi servis, vypočítala Valentová, která zároveň dodala: Ze všeho nejvíc mi vadí, že se mu, bohužel, podařilo rozdělit národ na živnostníky (zloděje, parazity, konečněnanědojde) a ty ostatní (pro nás zase: udavače, fízly, kontrolory), a to je velice smutné.

Nenalévání dle politických preferencí není protizákonné, rozhodla ČOI

Cedule se každopádně nezamlouvaly jednomu ze zákazníků, který se rozhodl si na podnikatelku v Plumlově stěžovat u České obchodní inspekce. Kontroloři pak zanedlouho skutečně dorazili na kontrolu. Jeden z úředníků se nejprve otázal, zda si může objednat, když je příznivcem hnutí ANO. Majitelka mu odvětila, že stojí správně na konci fronty a že pokud umí číst, tak ať si objedná. Kontrolor poté požádal o rum, který mu ale podnikatelka odmítla dát s tím, že asi číst neumí a poukázala na nápis na ceduli. Kontroloři následně vyfotili cedule, sepsali protokol a celou věc předali na ústředí.

skoleni_15_4

Před pár dny pak ČOI poslala podnikatelce dopis, ve kterém uvedla, že se porušení zákona nedopustila. Diskriminací spotřebitele se rozumí takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru a dle skutečností popsaných v úředním záznamu ze dne 10. 6. 2017 se nejednalo o rozlišení na základě žádného z výše uvedených důvodů vyjmenovaných v antidiskriminačním zákoně, uvedla dle Hanáckého Večerníku v písemném sdělení Česká obchodní inspekce. Že takto inspekce skutečně rozhodla, potvrdila serveru Podnikatel.cz Jana Jelínková, vedoucí oddělení komunikace a styku s veřejností ČOI.

Co také není diskriminace

ČOI tak rozhodla, že diskriminace spotřebitele na základě politických preferencí není v rozporu s antidiskriminačním zákonem. Samotný antidiskriminační zákon pak v § 7 uvádí, že diskriminací není rozdílné zacházení z důvodu pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru, pokud je toto rozdílné zacházení objektivně odůvodněno legitimním cílem a prostředky k jeho dosažení jsou přiměřené a nezbytné. Za diskriminaci se také nepovažují opatření, jejichž cílem je předejít nebo vyrovnat nevýhody vyplývající z příslušnosti osoby ke skupině osob vymezené některým z důvodů uvedených v § 2 odst. 3 a zajistit jí rovné zacházení a rovné příležitosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).