Hlavní navigace

Podnikatelské svazy kritizují Sobotkův krok. Jak ovlivní pád vlády podnikatele?

3. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včerejší oznámení o demisi vlády šokovalo také podnikatelskou veřejnost. Podle jejích zástupců je to nezodpovědný krok, který ohrozí prosperitu země.

Premiér Bohuslav Sobotka včera oznámil, že se chystá podat demisi vlády. Důvodem jsou nevysvětlené kauzy ministerstva financí Andreje Babiše. Podle Sobotkových slov nechce dělat z šéfa financí mučedníka tím, že jej odvolá. 

Vyjádření vládních i opozičních politiků si přečtěte v článku: Překvapení pro všechny, Sobotka podá kvůli Babišovi demisi vlády

Nezodpovědný krok

Rozhořčení nad kroky předsedy vlády neskrývají zástupci podnikatelů. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka se premiér zachoval nezodpovědně. Jsme překvapení postupem předsedy vlády, protože jsme předpokládali, že tato vláda chce dovládnout do konce svého mandátu. Jsme překvapení tímto nekoncepčním krokem a nezodpovědností vůči zemi. Jde bohužel vidět, že u nás není nastavená politická kultura tak, aby vláda byla schopná dožít své čtyřleté období. Vnitřní spory ve vládě komentovat nechceme, uvádí.

S názorem, že není pád vlády dobrá zpráva pro podnikatele, se ztotožňuje také Hospodářská komora ČR. Vláda se podle komory zavázala ke konci svého mandátu vyřešit některé palčivé problémy současného podnikatelského prostředí a podnikatelům alespoň trochu ulevit ze zátěže, kterou jim naložila. V této chvíli ale není dořešeno ani urychlené snížení byrokratické a administrativní zátěže podnikatelů a v programovém prohlášení vlády avizované zkvalitnění legislativy, ani dořešení důležitých infrastrukturních projektů v dopravě (okruhy, dálnice, přivaděče) i v oblasti vysokorychlostního internetu a na něj navázaných miliard z Evropské unie apod. uvedl Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR.

školení květen 24 - novinky

Jen ostuda ve světě

Obavy z negativních dopadů pádu vlády na podnikatelskou sféru naopak nemá šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Dle jeho slov se nic mimořádného nestane. Důležité věci jsme řešili v první půlce vládnutí, zásadní věci neřeší před volbami žádná vláda. To, co je rozpracované, se víceméně týká práce náměstků a odborných pracovníků. Jediným výsledkem bude pošramocená vizitka ve světě, dodal.

Nicméně kroky předsedy vlády Bohuslava Sobotky také nepovažuje za vhodné: Podávat demisi vlády těsně před volbami je jako demonstrativně vyskakovat ze stojícího vlaku, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).