Hlavní navigace

Podnikatelům dochází trpělivost, podávají na Babiše žalobu kvůli #EET

17. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Slibované výhody zavedením EET jsou ty tam, výběr daní se nezvýšil, peníze odcházejí do zahraničí. Podnikatelé se brání žalobou.

Lži, výmysly a nepřesnosti v datech kolem elektronické evidence tržeb přiměly podnikatele k tomu, aby na autora EET podali žalobu. Iniciativa Radostné Česko bez EET chce před soudem prokázat, že ministr financí Andrej Babiš v řadě tvrzení o elektronické evidenci tržeb mystifikoval veřejnost.

Prakticky všechno, co Andrej Babiš nasliboval kolem EET, je jinak. Nevybralo se víc na daních, podnikatelské prostředí se výrazně pokřivilo. Kromě toho ministr Babiš plošně všechny podnikatele uráží, nadává jim do zlodějů a vrací náladu ve společnosti zpět do padesátých let. Už toho máme dost! Rozhodl jsem se proto podat na ministra financí žalobu, aby se před soudem oficiálně potvrdilo, že o elektronické evidenci mystifikoval, vysvětluje Boleslav Buzek, zakladatel iniciativy Radostné Česko bez EET.

Čtěte také: #EET pro doktory? Jde o pitomost na entou

Podle iniciativy například Andrej Babiš na začátku roku 2017 tvrdil, že v gastronomii a ubytování vzrostly díky EET tržby o 100 %. Březnová čísla Českého statistického úřadu však ukazují, že došlo k nárůstu jen o necelých 8 %. Nejvyšší kontrolní úřad také upozornil na to, že z celkových cca 100 miliard Kč daňových úniků připadá na živnostníky a drobné podnikatele 7 miliard. Zbytek tvoří velké firmy, kterých se často EET vůbec netýká.

Iniciativa Radostné Česko bez EET také upozorňuje na problémy se zaváděním a samotným provozem elektronické evidence tržeb, kdy ministr financí operativně zákon o EET ohýbá a hledá výjimky pro nejrůznější skupiny podnikatelů.

Brand24

Psali jsme: Nová metodika k EET: Zvyšuje se limit pro spolky, odkdy se jich EET netýká

První vlna EET začala loni 1. prosince, a to pro provozovatele restaurací a ubytovacích zařízení. Na začátku letošního března byla spuštěna druhá vlna, která se týká podnikatelů ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí fáze EET začne 1. března 2018. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).