Hlavní navigace

Podnikatelům se kvůli vyšší DPH zřejmě sníží marže, připouští vláda

30. 5. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Především maloobchodníci a developeři budou příští rok bojovat o část svých marží. Právě do nich se nejspíš promítne zvýšená sazba DPH. Konkurenční tlak je přinutí, aby ceny zboží a služeb kvůli DPH nezvyšovali.

Podnikatelé, kteří dodávají zboží a služby za sníženou sazbu daně, budou příští rok ochuzeni o část svých marží. Nejvíce to pocítí ti, kteří prodávají potraviny a novou bytovou výstavbu. Silný tlak konkurence je donutí, aby zvýšenou sazbu DPH nepromítli do koncových cen. Čtěte také: Základní manuál k DPH

Zmatky kolem zvyšování sazby DPH

Vláda potřebuje peníze na penzijní reformu. Jediné schůdné řešení, jak získat příjmy do státní kasy, je podle ní vybrat na daních více. Proto dojde k úpravě sazby daně z přidané hodnoty, která se nakonec sjednotí. Dříve nebo později tak budou spotřebitelé za některé zboží a služby platit více. Zpočátku se jich to ale významně nedotkne. Konečné zdražení bude maximálně ve výši dvou procent.

O sjednocení sazby DPH nemluvila vláda poprvé. Ač minulý týden schválila návrh, podle kterého bude jednotná sazba ve výši 17,5 procenta, o pár měsíců dříve se hovořilo o jednotné sazbě ve výši 20 procent. To vyvolalo bouři nevole na všech stranách. Deníky se plnily konkrétními výpočty možných dopadů na domácnosti i podnikatele. O DPH v této výši se mluvilo ještě na začátku března, o pár dnů později již ležel na stole nový návrh, který by měl sníženou sazbu daně z přidané hodnoty zvyšovat postupně tak, aby zatížení pro domácnosti nebylo dramatické. Porovnejte výpočty předchozí návrhu: Na vyšší DPH dojedou také OSVČ, přijdou zhruba o šest stovek měsíčně

Politické handrkování převažuje nad potřebami státu

I když ekonomové i zástupci podnikatelů toto konečné řešení podporují, někteří z nich si neodpustili kritickou poznámku na vládní představitele. Podle některých převažuje politické handrkování nad skutečnými potřebami státu: Výrazný obrat bez jasného vysvětlení snižuje důvěryhodnost změn a vyvolává pocit, že politické priority jsou důležitější než ostatní, komentoval nový návrh sazeb DPH Milan Vaníček, hlavní analytik Atlantik FT.

Původní návrh přitom počítal s tím, že se sazba DPH sjednotí na plných 20 procent s tím, ale v aktuální snížené 10% sazbě zůstanou některé základní potraviny. Dnes se skloňují jiná čísla. Snížená sazba, která se uplatňuje především na potraviny, bydlení nebo také knihy, se nejdříve příští rok zvýší o 4 procenta, o rok později se sazba sjednotí na 17,5 %. Horní sazba, která nyní čítá 20 %, se naopak sníží. Čtěte také: Na stole je nový zákon. Navrhuje eseróčko s vkladem za korunu a ručení majetkem pro šéfy firem

Předchozí plán počítal s ohledem na výdajové dopady domácností právě s možností ponechání základních potravin ve snížené sazbě, ale pro podnikatele měly zároveň klesnout povinné odvody na sociální pojištění za zaměstnance.

To je dnes minulostí. Jedinou výjimku, kterou vláda udělala, je zvýšení slevy na dani na jedno vyživované dítě. Sleva se zvýší o 150 Kč měsíčně, tedy o 1800 korun ročně. Kvůli tomu se bude muset poupravit i zákon o dani z příjmů, o jehož změně mluví vláda jako o malé novele. Negativní dopad tak bezpochyby pocítí důchodci, kterým se zvýší měsíční výdaje o více než tři stovky měsíčně. Naopak nejnižší dopady mohou očekávat zaměstnanci bez dětí. Průměrně pak budou mít vyšší výdaje o 255 korun měsíčně.

Část podnikatelů na novém návrhu prodělá

V důvodové zprávě k návrhu novely zákona o DPH pak ministerstvo financí vypočítává i možné dopady na podnikatele. Přiznává, že ti podnikatelé, kteří dnes operují se sníženou sazbou daně z přidané hodnoty, přijdou o část svých marží. Je totiž málo pravděpodobné, že kvůli konkurenčnímu tlaku, který je nejcitelnější v maloobchodě, promítnou vyšší DPH do koncových cen. Nicméně ze stejného důvodu lze předpokládat, že uvalení jedné sazby daně z přidané hodnoty (17,5 %) v roce 2013 bude mít pozitivní dopad na podnikatele dodávající zboží a služby zatížené základní sazbou daně (dnes ve výši 20 %), píše ministerstvo v důvodové zprávě. Čtěte také: Okamžik „držby“ dokladu zákon o DPH nespecifikuje

Kromě maloobchodníků nastane tvrdý boj například i u developerů. Ti budou mít vrásky na čele kvůli nové bytové výstavbě, kde je poptávka aktuálně nízká a některé developerské společnosti mají velké množství neprodaných bytů, které postavily v minulosti. Je otázkou, do jaké míry bude v takovém případě nárůst DPH promítnut do ceny a do jaké míry ponese zvýšené DPH developer, přiznává obdobnou situaci jako u maloobchodníků Petr TomanKPMG.

Nová sjednocená sazba DPH bude mít podle vlády i pozitivní stránku. Jejím zavedením dojde k odstranění nutnosti rozlišovat, zda služby podléhají základní či snížené sazbě a tím se sníží počet chyb, které často končí novým vyměřením daně. Současně se omezí prostor pro daňové úniky. Efektem zavedení jedné sazby daně z přidané hodnoty bude v dlouhodobějším horizontu i snížení administrativních nákladů, které souvisely s rozlišováním sazeb, a to jak na straně daňových subjektů, tak na straně správce daně, vypočítává další výhody ministerstvo financí.

skoleni_15_4

Ekonomové se však shodují, že ponížení základní 20% sazby na 17,5 % domácnostem trn z paty nevytrhne. Ročně přijdou kvůli novému návrhu o 3060 korun, nelze ale počítat s tím, že by se do jejich rozpočtu nižší základní sazba jakkoli pozitivně promítla. O rozdíl si podnikatelé své marže naopak přilepší: Vláda odhaduje přímý dopad zvýšení DPH na míru inflace ve výši 1,2 procenta v roce 2012 a z důvodu snížení základní sazby daně pak i snížení inflace v roce 2013 o 0,2 pr­ocenta. Lze však očekávat, že zejména odhad pro rok 2013 je spíše optimistický, neboť dle dosavadních zkušeností jsou ceny snížením sazby DPH ovlivněny pouze minimálně, doplnil Petr Toman. Čtěte také: Změny v DPH: Jak se mění místa plnění? Čtěte důležité novinky

Zákon ruší i některé výjimky

Nový návrh novely zákona o DPH schválila vláda minulou středu. V první fázi přinese zvýšení snížené sazby DPH na 14 % od 1. ledna 2012 a později sjednocení sazby na 17,5 % od 1. ledna 2013. Také dochází ke zrušení výjimek z uplatňování základní sazby daně, a to u tepla a chladu, u stavebně montážních prací u bytové výstavby a u staveb pro sociální bydlení. Vláda díky úpravám navýší příjem státní kasy v roce 2012 o 21,3 miliard korun, v roce 2013 o 22,5 a v roce 2014 o 28,4 m­iliardy korun. Vybrané peníze mají jít na financování penzijní reformy, která bude účinná od roku 2013.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).