Hlavní navigace

Pojišťovnictví loni vzrostlo, přesto požaduje větší regulaci

27. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Na českém pojistném trhu se ekonomická recese nijak zvlášť nepodepsala a pojišťovnictví zaznamenalo i v minulém roce mírny nárůst. Přesto však většina vedoucích pracovníků v tomto oboru požaduje vyšší regulaci. Podle nich by totiž do odvětví přinesla žádanou stabilitu.

Tuzemský pojistný trh zaznamenal v loňském roce i přes ekonomickou recesi další nárůst. Oproti roku 2008 se sice tempo zvyšování zpomalilo, přesto celkový objem předepsaného pojistného dosáhl 139,9 miliard korun (2,5% nárůst). Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnila Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Na růstu pojišťovnictví se nejvíce podílelo životní pojištění, jehož objem se oproti roku 2008 zvýšil o 5,1 %, neživotní pojištění v minulém spíše stagnovalo (mírná nárůst o 0,6 %). Meziroční pětiprocentní nárůst v rámci segmentu životního pojištění předčil naše původní očekávání – výsledkům z loňského roku totiž naopak dominovalo neživotní pojištění, komentoval Tomáš Sýkora, výkonný ředitel ČAP.

Na stagnaci v oblasti neživotní pojištění se podílely v podstatě všechny kategorie pojištění odpovědnosti a pojištění vozidel, které zaznamenaly několikaprocentní pokles. Zájem naopak přetrval u podnikatelských pojištění, kterými se společnosti snaží chránit svůj majetek proti hrozícím rizikům. Více než dvouprocentní pokles objemu předepsaného pojistného u havarijního pojištění jednoznačně souvisí s všeobecným poklesem prodejů vozidel v loňském roce, doplnil Sýkora. Čtěte také: Záznam o nehodě musí nově odevzdat viník i poškozený.

Daně x

Větší regulace by pomohla stabilitě odvětví

Navzdory tomu, že pojišťovnictví se udrželo na rostoucí vlně, uvítali by vedoucí pracovníci pojišťoven posílení regulace. Podle nich by se sice v příštích několika letech větší regulace stala brzdou růstu, ale z dlouhodobého hlediska by prý zvýšila stabilitu celého odvětví. Vyplývá to z průzkumu, který provedla KPMG International ve spolupráci s Economist Intelligence Unit.

Pojišťovny jednoznačně vnímají nová regulatorní opatření jako příležitost posílit základy své podnikatelské činnosti, zejména s ohledem na řízení rizik a kapitálu, vysvětlil Roger Gascoigne, partner společnosti KPMG Česká republika odpovědný za pojišťovnictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).