Hlavní navigace

Pokuta ve výši 1,3 milionu korun pro berňák. Zadával zakázky bez soutěže

12. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

14 veřejných zakázek bylo Generálním finančním ředitelstvím zadáno, aniž by byla vyhlášena veřejná soutěž. Týkaly se vývoje a aktualizací softwaru.

Generální finanční ředitelství nebylo schopné doložit ani prokázat, že předmět 14 veřejných zakázek může být realizován pouze jediným dodavatelem, kterým je společnost KONZULTA. Za to si od antimonopolního úřadu vysloužilo pokutu, která dosahuje výše 1,3 milionu korun.

Dané zakázky souvisely s vývojem a aktualizací softwarového programu pro výuku a testování znalostí pracovníků a softwarové knihovny. Jak uvádí ve své tiskové zprávě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, zakázky byly zadávány v jednotlivých jednacích řízeních bez uveřejnění, aniž by pro tento typ zadávacího řízení byly splněny podmínky stanovené zákonem.

Čtěte také: Finanční úřady najímají nové úředníky, pro rok 2017 mají vyjít na 111 milionů Kč

Postup zadavatele mohl v každém jednotlivém případě podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, uvedl předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Pokuta ve výši 1,3 milionu korun pro Generální finanční ředitelství od antimonopolního úřadu je pravomocná.

Doplněno o vyjádření Generálního finančního ředitelství.

Brand24

Generální finanční ředitelství si ponechává možnost podání správní žaloby proti rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ke krajskému soudu, protože je přesvědčeno, že v daném případě nebylo v plném rozsahu přezkoumáno splnění podmínek pro použití posuzovaného druhu zadávacího řízení. 

Generální finanční ředitelství jako zadavatel zkoumal každou vypsanou veřejnou zakázku s ohledem na předchozí uzavřené smluvní vztahy a vždy vycházel ze všech smluvních dokumentů, které taktéž Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže předložil a ze kterých lze dle Generálního finančního ředitelství jednoznačně dovodit, že majetková práva autorská k dotčenému softwaru náleží dodavateli, čímž také zadavatel v předmětném řízení po celou jeho dobu argumentoval. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přesto neměl splnění podmínek zadávacích řízení za prokázané.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).