Hlavní navigace

Pokuty za kontrolní hlášení jsou nevymahatelné. Platit lze jen dobrovolně

16. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Fakt, že vykonatelnost ústavního nálezu byla odložena až ke konci roku 2017, nic nemění na tom, že dané ustanovení bylo od počátku a stále je protiústavní.

Finanční správa od začátku roku rozdala tisíce pokut za sebemenší porušení povinností k podání kontrolního hlášení. A to i přes daný slib, že k porušení povinností v první polovině roku 2016 nebude přihlížet.

Čtěte více: Sliby chyby. Úřady začínají pokutovat u kontrolních hlášení i staré prohřešky

Ještě zásadnější ale je, že Ústavní soud už předtím zrušil část zákona o DPH, která nestanovila povinnosti daňového poplatníka přímo, ale odkázala pouze na formulář. Takový postup je však v jasném rozporu s českým ústavním pořádkem. Fakt, že vykonatelnost ústavního nálezu byla odložena až ke konci roku 2017, nic nemění na tom, že dané ustanovení bylo od počátku a stále je protiústavní.

Bývalý šéf finanční správy čeká žaloby

Pokud ministerstvo změnu zákona o DPH do konce roku nestihne, bude hodně záležet na právnících, kteří se toho chytí a pokusí se celou věc zažalovat. Podle Jiřího Žežulky, bývalého šéfa finanční správy, se rozhodně najde skupina daňových poradců či právníků, kteří tuhle otázku zvednou.

Čtěte více: Za mé éry bychom korunové dluhopisy už šetřili, říká bývalý šéf finanční správy

Zákon o Ústavním soudu říká, že pravomocná rozhodnutí vydaná na základě zrušeného právního předpisu zůstávají nedotčena, práva a povinnosti podle takových rozhodnutí nelze vykonat. Přestože o této potenciální nevymahatelnosti finanční správa jistě ví, rozdává pokuty a poplatníkům radí, aby nešli do sporu a raději využili prominutí, které je jistější. Protože od roku 2018 uložené pokuty už zcela jistě vymahatelné nebudou.

Finanční správa se bojí. Ve sporech, kde zastupujeme klienty, je úředníci přímo kontaktují a nás jako zástupce obcházejí. To je v rozporu s daňovým řádem, protože mají kontaktovat naopak jen nás.

Ke změně metodiky co do prominutí pokut došlo až v rámci předvolebního boje. Nově funguje na principu, že za poplatek 1000 Kč dostanete dva odpustky v roce 2016, jeden v roce 2017. Finanční správa ale chytře před poplatníky dodává, že se metodika může v budoucnu změnit a promíjet se už třeba nebude.

Otázka samotná – zda stát může vymáhat povinnosti uložené podle zrušeného předpisu – není nová. Podobně tomu bylo už v případě nemocničních poplatků v březnu minulého roku. Pro konkrétní situaci zrušených poplatků za hospitalizaci to znamená, že dosud sjednaná práva a povinnosti mezi pacientem a zdravotnickými zařízeními zůstávají zachovány, pouze pokud by pacient jako dlužník neplnil dobrovolně, nelze v případném soudním řízení poskytnout právu zdravotnického zařízení na zaplacení dluhu soudní ochranu.

Brand24

Fakt, že vykonatelnost nynějšího ústavního nálezu o zrušení části zákona o DPH byla odložena až na konec letošního roku, nic nemění na tom, že dané ustanovení bylo od počátku protiústavní. V praxi to tak opravdu znamená, že jakékoli platební výměry jsou vydány bez zákonem stanovené povinnosti, což není možné. A odvolací orgán, případně soud, by je měl zrušit. Zároveň je správce daně nemůže vymáhat v exekuci. Může jen čekat, jestli daňový subjekt dobrovolně zaplatí.

A právě na to finanční správa spoléhá. Pokud jste zaplatili dobrovolně, už nedostanete peníze zpět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Daňový právník, vlastník poradenské společnosti SimpleTax s.r.o. Jeho typickým klientem je společnost, jejíž účetní nebo právník si už na daňový spor sám netroufá. Druhou skupinou jsou samotní advokáti a účetní, kteří potřebují specializovanou radu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).