Hlavní navigace

Policejní stát? Celníci na ulici kontrolovali zákazníka, jestli státu nedluží

6. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nechcete nám prozradit podnikatele, který vám vydal účtenku k EET, tak my vás pro jistotu zkontrolujeme, jestli nedlužíte státu. Takhle postupuje Celní správa.

Martin Kovář si z oběda v pražské tržnici SAPA odnesl nepříjemný zážitek. Zastavili ho celníci, kteří zrovna v tržnici prováděli namátkovou kontrolu podnikatelů.

Kontrola, jestli státu nedlužíte, přímo na ulici. Opravdu?

A nestačil se divit. Úředník Celní správy ČR ho přímo na ulici kontroloval, jestli státu něco nedluží. A to zcela namátkově. Martin Kovář o tom psal na svém facebooku. Jeho příspěvek se ihned stal hitem sociálních sítí.

Server Podnikatel.cz Martina Kováře kontaktoval přímo. Jak vyplynulo z rozhovoru, Martin Kovář chodí na oběd do tržnice často, tentokrát ho však při opouštění tržnice zastavil pracovník Celní správy: Jednalo se o velmi mladého pracovníka, asi tak kolem 25 let, popsal nám úřední osobu Kovář.

Podle něj se celník ptal, co v tržnici nakupoval. Odpovědí mu byla polévka. Následovala další otázka, zda obdržel účtenku a kde to přesně bylo. Dostali, ale nesbíráme, odvětil celníkovi Martin Kovář a dodává: Ukázal jsem mu jen tak namátkově, kde jsem obědval, nechtěl jsem přesně ukazovat na konkrétního podnikatele, protože mi to nepřipadalo fér, řekl serveru Podnikatel.cz Martin Kovář. 

Jenže následovalo překvapení. Mladý celník požadoval po něm a jeho přítelkyni, která byla celé události svědkem, občanský průkaz, aby si prověřil, jestli náhodou něco státu nedluží. To Kováře šokovalo.

Klidně, ať si mě proklepnout, ale nechápu, proč to dělají a takhle na veřejnosti. Já mám vše v pořádku, ale co kdyby zjistili, že něco dlužím na sociálce? To mi jako dají klepeta na místě, zabaví auto? podivoval se Martin Kovář, který však dodal, že i když ho takové jednání zaskočilo, pracovník Celní správy se podle něj po celou dobu choval velmi slušně. 

Můžeme prověřit kohokoli, říká mluvčí Celní správy

Jak vyplynulo z vyjáření pro Blesk, celníci mají na takové jednání právo. A můžou si podle mluvčí Generálního ředitelství cel Martiny Kaňkové prověřit prakticky kohokoli.

Pán, který šel z polévky, byl překvapený, myslel si, že na to celník nemá právo, ale máme to v kompetenci a můžeme zkontrolovat každého. Což samozřejmě nemyslíme špatně. Občanský průkaz nebo doklad o tom, že je majitelem firmy, to je věc, kterou Celní správa může požadovat. Stává se to v tržnici nebo na silnici, kde kontrolujeme zavazadlové prostory aut, řekla Blesku Kaňková.

Ta zároveň potvrdila, že kontrola v pražské tržnici SAPA v daný den, kdy byl kontrolován i Martin Kovář, skutečně probíhala. 

Celní správa nemá právo od zákazníků požadovat účtenku

Důležitým faktem však zůstává, že Celní správa nemá právo vyžadovat po zákaznícicích účtenky vydané v rámci elektronické evidenci tržeb. Převzít účtenku totiž není na základě zákona o evidenci tržeb povinné. Povinnost se vztahuje pouze na podnikatele.

Zákon o evidenci tržeb přímo uvádí:

Poplatník je povinen nejpozději při uskutečnění evidované tržby, 

skoleni_15_4

a) zaslat datovou zprávou údaje o této evidované tržbě správci daně a

b) vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).