Hlavní navigace

Policie vs. Čupr: Padají ostrá slova o ilegálních zaměstnancích nebo o StB

10. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Bára Perglová, podle licence: Rights Managed
Kontrola, která se uskutečnila v pražském skladu Rohlik.cz, online prodejny potravin podnikatele Tomáše Čupra, vyvolala spor, který zřejmě jen tak neskončí.

Na jedné straně se nachází policie, která dle svých slov provedla jen standardní kontrolu u společnosti, která již dříve zákon porušila. Na druhé straně stojí Tomáš Čupr, známý český podnikatel, v jehož společnosti Rohlik.cz kontrola proběhla. Jak tvrdí Čupr, policisté se chovali jako členové StB a podle Čupra je zavádějící i prohlášení policie, že už předchozí kontrola odhalila 24 nelegálně zaměstnaných osob.

K čemu došlo?

Faktem každopádně je, že v průběhu včerejšího dne provedli policisté pražské cizinecké policie zásah ve skladu Rohlik.cz, který na čas ochromil dodávky zboží firmy. Výsledkem kontroly bylo, že policie zajistila a předvedla na policejní služebnu 84 cizinců, převážně ukrajinsky hovořících.

Čtěte také: Ve skladu Rohlik.cz řádí cizinecká policie. V Praze nejde nic objednat

Policie a Čupr interpretují věci odlišně

Interpretace celého zásahu, jeho odůvodnění a především pak výsledky, se ovšem již liší. Podle policie šlo o standardní kontrolu zaměstnanosti. Kontrolu dodržování pravidel zaměstnanosti cizinců provádí policisté pražské cizinecké policie každodenně, po celý rok. Při tom „navštíví“ celou řadu subjektů, které tyto osoby zaměstnávají. Žádná z těchto společností do dnešního dne nespatřovala v postupu policistů nic kolizního, uvedlo v tiskovém prohlášení Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy.

Policie se rovněž ohradila proti kritice postupu policistů v rámci dnešní kontrolní akce. Policisté postupovali zcela standardně, v souladu se zákonem a jejich chování bylo velice korektní. Odpovědným pracovníkům celou situaci i následný postup vysvětlili. Celá akce proběhla v poklidu, během ní policisté nezaznamenali žádné stížnosti, tvrdí policie.

S vyjádřením policie ovšem nesouhlasí majitel Rohlik.cz Tomáš Čupr. Ráno naběhlo do skladu komando, které se chovalo jak StB. Řvali a s nikým se nebavili. Zavřeli provoz, kde pracují i Češi, a nechali všechny jak zločince postavit na rampu, napsal Čupr na svém profilu na FB.

Čupr popírá, že cizinci v Rohlíku pracovali nelegálně

Policie dále uvedla, že během zásahu u několika desítek osob zjistila, že desítky pracovníků neměly potřebné doklady pro to, aby mohly pracovat na území České republiky. Jednalo se konkrétně o 84, převážně ukrajinsky hovořících osob. Ty na základě tohoto zjištění policisté zajistili a předvedli na policejní služebnu k provedení úkonů stanovených zákonem. Jen pro upřesnění, tyto osoby disponovaly vízy pro jinou zemi, než je Česká republika, a tudíž na našem území nesmí být zaměstnány. Už toto je zákonný důvod pro zajištění a předvedení takových osob, uvedla policie.

Podle Tomáše Čupra ale policie odvezla všechny „nečechy“ (oněch 84 lidi) a jejich legálnost bude zkoumat až ex-post. Když bude vše v pořádku, tak je vrátí. Věříme, že máme vše v pořádku, nejsme sebevrazi. Ale tohle je podnikání v právním státě v roce 2017? doplnil Čupr.

Jsou cizinci donuceni k podpisu pod tlakem?

Samotný Rohlik.cz pak včera na svém FB profilu uvedl, že je frustrující, když zásahy státu opakovaně takto zásadně ovlivňují zákazníky, ačkoliv z kontrol různých úřadů vychází prý firma s čistým štítem.

Daně x

To je ovšem v rozporu s prohlášením policie, podle které se v Rohlíku uskutečnila kontrola kvůli tomu, že při předchozí kontrole bylo odhaleno celkem 24 osob, které byly zaměstnány v rozporu se zákonem. Nesmíme opomenout fakt, že těchto 24 osob bylo následně správním rozhodnutím z ČR vyhoštěno. Některé tyto osoby se dokonce proti tomuto správnímu rozhodnutí odvolaly, ale nadřízené orgány daly policistům za pravdu a správní vyhoštění potvrdily, uvedla policie.

V rozhovoru pro Aktualne.cz však Tomáš Čupr toto tvrzení rozporoval a na předchozí kontrolu a její výsledky měl jiný pohled. Stalo se to samé, naložili lidi, odvezli je, drželi je přes noc. Ano, my jsme udělali jednu chybu – neměli jsme pro ty lidi podepsané právní zastoupení. Oni naloží 24letého Ukrajince, odvezou ho a řeknou mu: tady podepiš a můžeš se za dva roky vrátit, nebo nepodepiš a budeme se s tebou tahat a nevrátíš se nikdy. Takto se dnes ta cizinecká policie chová. Kdyby těch 24 mělo právníka, dokázali by vysvětlit, že polské vízum je legální. A z těch 24 byli nejvýše tři, uvedl Čupr.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).