Hlavní navigace

Politické tanečky kolem MPO. Jak mohou uškodit podnikatelům?

27. 2. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ministerstvo bez ministra je k ničemu. Co hrozí po odchodu šéfa průmyslu a obchodu a jeho dočasným zastupováním premiérem? A kdo by mohl být příštím ministrem?

Už pozítří začne na ministerstvu průmyslu a obchodu částečné bezvládí. Po odvolání Jana Mládka se má o chod resortu přechodně starat sám premiér Bohuslav Sobotka, který s tímto oborem nemá zkušenosti a je vytížen svými funkcemi, vnitrokoaličními šarvátkami i bojem o setrvání v čele vlastní partaje. Nového ministra navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi až po březnovém sjezdu své ČSSD. Podle politologů je to taktický krok, protože prezident nefandí Tomáši Prouzovi, který je coby náhradník nejčastěji zmiňován. A premiér, který se Zemanem také nemá nejlepší vztahy, se chce před stranickým sjezdem údajně vyhnout jakékoliv kritice a možnému ohrožení.

Toto taktizování a vyčkávání na vhodný moment je možná pohodlné politikům. Neohrožují ale další politické hry až příliš samotný byznys a podnikatele? Nový ministr totiž nebude mít příliš času se ve své funkci zorientovat. Na podzim nás čekají sněmovní volby a každý odklad je tak ztrátou drahocenného času. A to zvlášť v době, kdy Česká národní banka uvažuje, že v polovině roku ukončí intervenční režim a po posílení domácí měny velice reálně hrozí stagnace exportu. Kromě toho je potřeba dál pokračovat k rozjetých projektech a připravovat další.

Bohuslav Sobotka ujistil, že odvolání ministra Jana Mládka a odklad jmenování jeho nástupce nezpozdí zavádění vysokorychlostního internetu v Česku. V těchto dnech má kritéria pro poskytování dotací na zavádění vysokorychlostního internetu projednávat monitorovací výbor Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Výzva k předkládání projektů na vybudování vysokorychlostního internetu by měla být zveřejněna v druhé polovině března. V oficiálních dokumentech stojí, že cílem zavádění vysokorychlostního internetu je mimo jiné chránit hospodářskou soutěž a napomáhat vytvoření konkurenčnějších a udržitelnějších trhů v odvětví elektronické komunikace.

Nového ministra to chce co nejdřív

Děním kolem ministerstva průmyslu a obchodu jsou teď oprávněně znepokojeny oborové organizace. Podle Hospodářské komory je stabilita na ministerstvu pro podnikatele klíčová. Předseda vlády oznámil, že resort převezme jen krátkodobě. Proto nepředpokládáme, že jsou rozjeté či připravované projekty v ohrožení nebo že by resort měl být paralyzován, což by v opačném případě samozřejmě negativně dopadlo na celý podnikatelský sektor, tlumočí názor komory Miroslav Diro z jejího tiskového odboru. K personálním otázkám se Hospodářská komora nevyjadřuje stejně jako Svaz obchodu a cestovního ruchu, který podle své generální ředitelky Alexandry Rudyšarové plně respektuje rozhodnutí předsedy vlády.

Najít na tak krátké období kvalitního kandidáta bude problém. Navíc tím, že se vedení resortu ujme premiér, se řešení pouze odsouvá. Ministerstvo průmyslu a obchodu je strategický resort a tohle řešení opravdu není ideální, říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy. Působení Jana Mládka ve vedení resortu průmyslu a obchodu rozhodně nehodnotí špatně. Z pohledu byznysu podle něj významně pomohl podpoře exportu a exportních institucí a vedl úspěšně řadu podnikatelských misí. Zároveň se mu podařilo alespoň částečně dočerpat prostředky z evropských fondů. V novém programovacím období je ovšem situace podle Jaroslava Hanáka ještě složitější, protože se stále nečerpá. Ohledně oblasti digitalizace byla ministerstvu po tlaku zaměstnavatelů odebrána část agendy a přesunuta na Úřad vlády ČR pod koordinátora Tomáše Prouzu a podařilo se některé aktivity na rozvoj digitální agendy dokončit, i když některé činnosti už měly být hotové dávno, například čerpání miliard na vysokorychlostní internet, které musí začít do konce letošního roku, upozorňuje Jaroslav Hanák.

Nejmenování nového ministra si lze vykládat jako určitou rezignaci na tento klíčový resort. Myslí si to Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů. Záchranou je podle něj zkušený tým, který na úřadu působí a měl by situaci po odchodu Jana Mládka zvládnout. A koho vidí jako možného nového ministra? Mělo by jít o člověka, který má přesah a zkušenosti z evropské spolupráce, chápe inovace jako příležitosti pro český průmysl a nebojí se moderních technologií, říká Vít Jásek s tím, že výběr konkrétního člověka je na premiérovi.

Dle našeho názoru musí ke jmenování dojít co nejrychleji, neboť nyní se nacházíme v rozhodujícím období 3 až 4 měsíců, kdy lze ještě něco ovlivnit. Potom budou letní měsíce a předvolební kampaň. Chápeme, že rozhodnutí o odvolání Mládka bylo rychlou reakcí na překotný vývoj a náhradního ministra nemá žádný premiér přichystaného v šuplíku. Ale ponechání neobsazené pozice je nešťastné, říká Jan Zikeš z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Ta považuje za priority pro podnikatelskou veřejnost ekonomické změny směrem k podpoře malých a středních podniků, digitalizaci nebo zahájení Průmyslu 4.0. Pro krátkodobé působení v čele resortu je podle konfederace potřeba sáhnout po hotovém člověku, který ministerstvo zná. V úvahu tedy skutečně připadá první náměstek Jiří Havlíček nebo exministr Milan Urban.

Kdo by mohl stanout v čele MPO?

Kromě Tomáše Prouzy se spekuluje o dosavadních náměstcích Jana Mládka Jiřím Havlíčkovi a Tomáši Novotném nebo o někdejším ministru průmyslu Milanu Urbanovi.

Tomáš Prouza

Po studiích založil největší finanční server v Česku Peníze.cz. Stál také u zrodu finančně-poradenské firmy Partners. Za působení Bohuslava Sobotky coby ministra financí byl jeho náměstkem zodpovědným za fiskální politiku, finanční služby a evropské a zahraniční vztahy. Je známý i jako první národní koordinátor pro zavedení eura nebo jako bojovník s bankami, které se snažil přinutit k větší transparentnosti a otevřenosti vůči klientům. Několik let působil jako expert Světové banky a pracoval mimo jiné na reformě dohledu nad finančním sektorem a ochraně spotřebitele v Estonsku, Lotyšsku, Jihoafrické republice nebo na Ukrajině. Od února 2014 je ve vládě Bohuslava Sobotky státním tajemníkem pro evropské záležitosti a od května loňského roku zároveň i vládním koordinátorem digitální agendy ČR. Je členem ČSSD.

Varuje, že vývoj e-commerce jde rychle kupředu a bylo by škoda, aby si čeští obchodníci nechali ujet vlak, protože evropská konkurence poroste hodně rychle. Podporuje proto návrhy Evropské komise, které se snaží online obchod v Evropě usnadnit mimo jiné snížením zátěže související s různými systémy DPH. Za stěžejní považuje především zpřísnění dohledu nad zásilkovými službami a řešení zeměpisného blokování. Stát by podle Prouzy měl podporovat úspěšné start-upové projekty, a to třeba prostřednictvím dotačního fondu, který se ale už několik let nedaří prosadit. Je otevřený i takzvané sdílené ekonomice. Kvituje, že se lidé snaží aktivně si přivydělat, a proto by tuto oblast zbytečně nebrzdil. Je jen potřeba přijmout jasná pravidla, ideálně na celoevropské úrovni. Svým výrokem „Radši přísnější kontroly než vyšší daně“ se přiblížil pohledu ministra financí z hnutí ANO Andreje Babiše.

Milan Urban 

V letech 2003 – 2006 byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. Poté byl stínovým ministrem své ČSSD. Je dlouholetým poslancem a stejně jako náměstek Jiří Havlíček má zkušenosti z Městského úřadu v Čáslavi, kde v 90. letech zastával funkci vedoucího odboru hospodářství a investic. V letech 1995 – 2008 soukromě podnikal. 

Ve své době patřil k těm, kteří zastávali ostrou verzi reformy veřejných financí připravenou tehdejším ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Tvrdil, že pro stabilitu českého hospodářství je důležité do roku 2010 přijmout společnou evropskou měnu. Drobní a střední podnikatelé by se podle něj měli víc podílet na tvorbě hrubého domácího produktu alespoň tak, jak je to obvyklé v zemích eurozóny. Dodával ale, že k tomu je potřeba vytvořit náležité podmínky a umožnit podnikatelům například vyšší vymahatelnost práva. Za jeho působení začalo mimo jiné fungovat Jednotné kontaktní místo.

Jiří Havlíček 

Na ministerstvu průmyslu a obchodu je jako doma, což je mnohými považováno za velkou výhodu. Působil na něm už v letech 2003 – 2006, kdy šéfoval kabinetu tehdejšího ministra Milana Urbana. Má praxi i jako ekonomický poradce nebo komunální politik. V jeho životopisu dominují i funkce hlavního manažera a tajemníka ČSSD, které zastával za premiéra Jiřího Paroubka. Od jeho druhého nástupu na ministerstvo průmyslu a obchodu uběhly před pár dny tři roky. Dnes je prvním náměstkem ministra a vedoucím úřadu ministerstva, řídí sekci správní.

Brand24

Tomáš Novotný

Toho času je náměstkem ministra průmyslu a obchodu a řídí sekci fondů EU a sekci strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, investic a inovací. Vystudoval mezinárodní politiku a diplomacii a jako doktorand na VŠE se zaměřil na Evropská studia. Po krátké praxi tajemníka organizačního výboru Poslanecké sněmovny působil i jako expert IPB pro EU, náměstek ministra životního prostředí a ředitel sekce zahraničních vazeb tohoto resortu nebo jako ředitel Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).