Hlavní navigace

Politika zvítězila nad rozumem, #EET se dotkne i online plateb

13. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poslanci dnes nepodpořili výjimku z EET pro online platby, a to navzdory upozornění odborníků, že e-shopy v tomto ohledu ani nemohou požadavky zákona splnit.

Může se tak reálně stát, že menší online obchodníci vyřadí internetové platby ze své nabídky.

Online platby v EET zůstávají

V rámci daňového balíčku dnes neprošel návrh ministra financí Andreje Babiše, který pozměňoval elektronickou evidenci tržeb (EET). V § 5 zákona o evidenci tržeb se na konci textu písmene b) mělo doplnit; to neplatí pro příkaz k převodu uskutečněný bez osobního styku plátce s příjemcem, pokud není platba přijímána pokladním zařízením umožňujícím přijímat hotovost. Jinými slovy, online platby skrze platební brány apod. by nesplňovaly formální náležitosti pro evidované tržby a EET by se jich netýkala.

Druhým návrhem bylo vyloučit z EET „poplatníka daně z příjmů fyzických osob,

  1. u něhož roční výše příjmů, které jsou rozhodné pro stanovení daně z příjmů fyzických osob paušální částkou, nepřesáhla ve 3 bezprostředně předcházejících zdaňovacích obdobích částku 250 000 Kč, jde-li o tržby uskutečněné ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o stanovení daně paušální částkou do 30. dne následujícího po uplynutí lhůty pro stanovení daně paušální částkou na zdaňovací období následující po posledním zdaňovacím období, na které byla daň paušální částkou stanovena,
  2. kterému vznikla povinnost registrace k dani z příjmů fyzických osob a který podal žádost o stanovení daně paušální částkou, jde-li o tržby uskutečněné do 30. dne následujícího po ukončení řízení o stanovení daně paušální částkou.

Pro řadu e-shopů jde o neřešitelnou situaci

Návrh však poslanci odmítli a e-shopy tak opět musí počítat s tím, že budou muset od 1. března evidovat i online platby. To může být ale značný problém, jelikož zákon požaduje okamžité zaevidovaní platby, což je prakticky neslučitelné s technickými možnostmi a reálným fungováním e-shopů. Jak upozorňují odborníci, může to vést k tomu, že menší e-shopy raději zcela vyřadí on-line platební metody z nabídky.

skoleni_15_4

Podle Jana Vetyšky, výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci (APEK), byl výsledek dnešního hlasování zklamáním. Návrh navíc neprošel o pouhých pět hlasů (pro bylo 78 hlasů a potřeba bylo 83 hlasů). Víceméně všechny strany uznávají, že online platby přijaté v internetových obchodech jsou do EET zahrnuty zbytečně, změny se ale nakonec dosáhnout nepodařilo. Nyní tedy musíme vyřešit nejen ve spolupráci se státní správou, jak postupovat při evidenci tržeb u on-line platebních metod v praxi. Pro e-shopy se jedná o velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné, uzavřel Vetyška.

Čtěte více: Pryč s emocemi, online platby nemají v #EET co dělat

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).