Hlavní navigace

Polovině firem chybí účetní závěrky. Partneři jim mohou snadno naletět

25. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Úmyslné porušování zákonů je jedním z hlavních znaků českého národa. A v tom se neliší ani firmy, které mají povinnost dokládat účetní závěrky.

Účetní závěrka představuje soubor finančních výkazů, které mohou naznačit mnohé o hospodaření dané společnosti. Je proto důležitým ukazatelem v době, kdy chce jiná firma přistoupit na spolupráci. V době krize je pro obchodní partnery nezbytným vodítkem. Přestože účetní závěrka je pro akciové společnosti, některá družstva a obchodní společnosti povinná, drtivá většina firem ji nezveřejňuje.

Ze zákona o účetnictví vyplývá, že firmy musí účetní závěrku za rok 2011 zveřejnit a uložit do Sbírky listin příslušného rejstříkového soudu nejpozději do 31. 12. 2012. Téměř dva měsíce po tomto datu je ale nedoložilo ještě 79 % z nich. Nejhorší morálku mají pražské podniky. Podle analýzy CRIF – Czech Credit Bureau jsou nejspolehlivější firmy z Královehradeckého kraje. Tam si zákon troufne porušit méně než jedna třetina podniků. 

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

Účetnictví si většina českých firem raději drží pod zámkem. Některé tím ale porušují zákon. 

Odborníci i mnozí podnikatelé se shodují, že jedním z nějvětšíh problémů podnikání v České republice je malá transparentnost. Pavel Finger ze společnosti CRIF – Czech Credit Bureau k tomu říká: To, že naprostá většina firem svou povinnost ignoruje, je alarmující. Svou vinu na tom ale mají také rejstříkové soudy a finanční úřady, které mají její plnění vymáhat a mohou uložit výrazné sankce. Zjevně to ale nedělají dostatečně.

Firmy se zatím nemají čeho bát

Za nesplnění zákonné povinnosti hrozí firmám hned dva druhy sankcí. Rejstříkový soud může uložit pokutu až do výše 20 000 korun. Větší možnosti pak má finanční úřad, který může provinilcům dát pokutu ve výši až 3 % hodnoty celkových aktiv společnosti. Pokuta se tak může dostat do stovek tisíců nebo milionů korun.

Většina rejstříkových soudů ale nefunguje. Výjimkou jsou opět ty na východě Čech. V Královéhradeckém kraji splnila svoji povinnost za rok 2011 už třetina společností. V Pardubickém kraji účetní závěrky zveřejnilo včas 29 % společností. Z výsledků je evidentní, že některé rejstříkové soudy se pravděpodobně snaží právo vymoci a daří se jim účetní závěrky firem zveřejňovat. Otázkou zůstává jen to, proč tento přístup neuplatňují všechny soudy, říká Pavel Finger.

52 % všech českých společností, které musí ze zákona odevzdávat účetní závěrky tak nikdy neučinilo. 12 % poslední závěrku odevzdalo za rok 2009 nebo starší. A pouze 21 % všech firem se drží regulí zákona za roky 2011 a 2012. 

skoleni_15_4

Z čísel vyplývá, že povinnosti neplní nejen firmy, ale i soudy v Praze a ve Středočeském kraji. Městskému soudu v Praze nikdy nedodalo svou účetní závěrku více než polovina firem, které má ve své gesci. Jen o trochu lepších výsledků dosáhl krajský soud Praha, který má závěrky vymáhat po firmách se sídlem ve Středočeském kraji. Třetím nejhorším je krajský soud v Ostravě.

Podle zkušenosí z minulých let by účetní závěrku za rok 2011 mělo v dalších měsících odevzdat zhruba 15 % dalších společností. Dalších 10 % firem si dá na čas a odevzdá účetní závěrky za rok 2011 až v průběhu příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).