Hlavní navigace

Polské firmy trápí nedostatek zaměstnanců

22. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Polští podnikatelé mají stejné starosti jako čeští: mají čím dál větší problém sehnat zaměstnance. Přitom se odhaduje, že v cizině pracují asi na dva miliony Poláků.

Nedostatek pracovníků žene nahoru mzdy. Průměrná mzda už u našich severních sousedů překročila 3000 zlotých, což je v přepočtu asi 21 800 korun.

Nedostatek lidí má v Polsku dopad na firemní zisky. Téměř polovina společností přichází o část zisků, protože jim chybí personál. Podle Polské konfederace soukromých zaměstnavatelů Lewiatan se firmy čím dál častěji snaží nabídnout Polákům takové podmínky, aby nevyjížděli za prací do zahraničí. Nejvíce chybí Polákům lidé s odborným a vyšším vzděláním a manažeři. Nejméně se problém týká energetiky, obchodu a služeb.

Nezaměstnanost v Polsku spadla na konci loňského roku pod deset procent, přitom ještě v březnu 2004 míra nezaměstnanosti v zemi byla vyšší než 20 procent. Ekonomika však začala po vstupu země do EU oživovat a zlepšila se nálada podnikatelů i investorů, což vedlo ke vzniku nových pracovních míst.

Zdroj: iHNed.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).