Hlavní navigace

Poplatek 5 Kč za účtenku. Údajně první hospodský se už předem bouří proti #EET

27. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Po sociálních sítích se šíří protestní účtenka údajného hospodského, který chce vybírat poplatek za vydání účtenky kvůli evidenci tržeb.

Přes sociální síť Facebook se začal rychle šířit vzor účtenky, za kterou chce hospodský vybírat peníze.

Prostějovská Hospůdka u Majdy má zatím na Facebooku přes sto fanoušků. Na této sociální síti si Milan Lustig, který se vydává za jejího provozovatele, získal pozornost tisíce lidí. Sdílel totiž vzor účtenky, kterou chce dávat svým zákazníkům po zavedení elektronické evidence tržeb. Serveru Podnikatel.cz se však nepodařilo dohledat spojitost mezi Lustigem a daným zařízením. Na jméno Milan Lustig totiž není v živnostenském rejstříku veden nikdo, kdo by provozoval hostinskou činnost. 

Na účtence Lustig uvádí, že za každé vydání účtenky bude zákazníkům účtovat 5 korun navíc: Vzkaz pro všechny vys**če, provokatéry, udavače a bonzáky, které by třeba napadlo dát si tři piva a na každý si nechat vyjet účtenku, pak panáka a zase účtenka, a pak jééé, já jsem zapomněl na zapalovač, tak zase účtenka, tak se vám to trochu prodraží, vzkázal na sociální síti Milan Lustig. 

Zdroj: Martin Lustig

Může to před zavedení EET zatím vypadat jako výkřik do tmy, ale údajný provozovatel Milan Lustig to myslí podle svých slov vážně: V současné době to budu ještě projednávat s právníky, ale ano, budu závádět poplatek 5 korun navíc za každou vydanou účtenku, řekl serveru Podnikatel.cz Lustig. 

Brand24

Pokud však jakákoli hospoda bude na účtence viditelně označovat informaci o tom, že účtuje poplatek za vydanou účtenku EET, riskuje tím, že se stane de facto výběrčím poplatků, na což ale živnostenský zákon nepamatuje: Tato skutečnost nespadá pod živnostenský zákon. Pokud by teoreticky spadala, tak bude zahrnuta v živnosti volné. Ale nic takového živnostenský zákon aktuálně neřeší, prozradila serveru Podnikatel.cz pracovnice živnotenského odboru Prahy 10. 

Ta nás zároveň odkázala na Finanční správu, která nevidí problém v tom, pokud hospoda zdraží služby, měla by je však zahrnout do prodejní ceny a především z nich odvádět daně: Pokud bude 5 Kč navíc zahrnovat do ceny svého prodávaného zboží, tak na to má samozřejmě právo, uzavřela pro server Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Finanční správy. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).