Hlavní navigace

Poradna: Může vás během uzavřené akce zkontrolovat hygiena?

5. 1. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Pořádáte ve své restauraci uzavřenou akci? Nečekejte úlevy od hygieny, policie a jiných kontrolních orgánů. Můžou vás přijít zkontrolovat bez ohledu na to, jak akci označíte či pro koho ji pořádáte.

Uzavřená společnost

Chtěla bych se zeptat jestli v mojí provozovně – restauraci, když napíši uzavřená společnost, mě muže kontrolní orgán kontrolovat? OSA, hygiena, policie a jiné kontrolní orgány?

Obávám se, že pokud se jedná o provozovnu, mohou vás úřady kontrolovat i přes „uzavřenou společnost“. To ostatně potvrzuje i odpověď, kterou nám zaslala Hana Kunstová, vedoucí odboru HV a PBU, Hygienická stanice hl.m. Prahy:

Při poskytování stravovací služby jsou pracovníci orgánu ochrany veřejného zdraví (hygienických stanic) oprávněni kontrolovat plnění povinností stanovených právními předpisy bez ohledu na to, komu je stravovací služba poskytována. Stravovací službou dle § 23 odst. 1) zák. č. 258/2000 Sb. je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci provozované hostinské činnosti, ve školní jídelně, menze, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče, při stravování zaměstnanců, podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu.

Podnikatelský účet

Rozhodnu-li se pro podnikatelský účet, prý se ohlašuje finančnímu úřadu. Je to pravda? Pokud ano, tak kdy? S ohlášením živnosti, či až při podání daňového přiznání? Zaslechla jsem názor, že podnikatelský účet se nesmí používat pro soukromé účely, že s tím mohou být problémy při kontrole finančního úřadu. Znamená to tedy, že si nemohu z podnikatelského účtu přeposílat peníze na svůj osobní účet? Nemohu z něj platit objednávky zboží pro osobní účely? Například z e-shopu?

Předně, zřízení podnikatelského účtu není povinností podnikatele. Má ale své výhody. Pokud si již jednou zřídíte podnikatelský účet, je určen k podnikání a ne pro osobní potřebu.Účet můžete nahlásit při registraci nebo až při podání daňového přiznání, stejně tak můžete svůj soukromý účet nahlásit pouhým uvedením v daňovém přiznání. Čtěte více: Speciální účet pro podnikání nutný není. Má ale své výhody

Přeplatek za pokuty, dostanu své peníze?

Nedávno jsem dostal pokutu od ČOI, pokutu jsem uhradil přes účet dle pokynu ČOI. Kolega bez mého vědomí vložil na účet ČOI stejnou částku za pokuty, ale bez variabilního symbolu, pouze se jménem odesilatele (moje jméno). Mám šanci, že mi ČOI částku na požádání vrátí zpět? Mám veškeré potvrzení o platbě. Žádost jsem již poslal 13.prosince 2010 doporučeně a nevím, jaká je doba zpětné odpovědi?

Přeplatek by vám samozřejmě měli vrátit. Osobně se mi osvědčilo řešit tyto situace telefonicky přímo s účtárnou či finančním oddělením.

Živnost na obnovu dat z disku

Chtěla bych se zeptat na OSVČ vedlejší a hlavně na druh živnosti. Chci si přivydělávat obnovou ztracených dat z disku (fotky, důležité dokumentace apod. ). O jakou živnost se jedná? Mám živnost založit hned, nebo až budou klienti?

Myslím, že vaší činnosti by obsahově odpovídala živnost č. 56 Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat.Čtěte více: Obsahové náplně živností

Kdy začít? Jako OSVČ vedlejší nemusíte první rok platit zálohy na pojistné, záleží jen na vás, kdy vše vyřídíte a začnete skutečně podnikat. Vyčkat na zájem klientů bych doporučovala, jen by se nemuselo vyplatit nabízení služeb např. prostřednictvím reklamy bez vyřízeného živnostenského oprávnění.

Ubytování – předpisy

Chtěl bych poskytovat ubytování ve své nemovitosti pro max. 10 osob bez stravování. Zajímalo by mě, kde najdu informace k předpisům, co vše je potřeba dodržet a jaké jsou podmínky?

Ubytování neupravuje žádný speciální předpis. Mohu vám doporučit obecné předpisy, které upravují problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví:Čtěte více: Zákon z oblasti Bezpečnost a ochrana zdraví

skoleni_15_4

Dále zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb., vyhlášen č. 67/2001 Sb., a dále vyhlášku 246/2001 Sb.Čtěte více: Zákon o požární ochraně

V souladu s těmito předpisy je vhodné vypracovat ubytovací řád.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).