Hlavní navigace

exPRESS: Poslanci zatrhli nižší sazby DPH, restaurace a kadeřnictví tak mají smůlu

6. 11. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Poskytovatelé stravovacích, kadeřnických a například opravárenských služeb se nižších sazeb DPH nedočkají. Poslanci vládní návrh zatrhli. Podle nich by to jen zkomplikovalo situaci kolem státního rozpočtu.

Restaurace mají smůlu, do nižší sazby DPH nepřejdou »

Poslanci potopili vládní návrh, který přeřazoval některé služby do nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Změna se měla dotknout služeb s vysokou hodnotou přidané lidské práce (například poskytovatelé stravovacích služeb, kadeřníci či opraváři). Možný přesun dohodl ještě během českého předsednictví tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Většině poslanců se na návrhu především nezamlouval jeho dopad na státní rozpočet, který ministr financí Eduard Janota vyčíslil na čtyři až pět miliard korun.

exPRESS - Koleje 01
Hospodářská krize

Počet firemních bankrotů láme rekordy, vysoký bude i na začátku roku 

Počet insolvencí v letošním roce závratně narostl. Ve srovnání s loňským rokem bylo do 31.10. podáno o 71 % více insolvenčních návrhů, celkem 7458. Vyplývá to ze statistik společnosti Creditreform. Počet podaných insolvenčních návrhů na firmy, kam se řadí i podnikatelé – fyzické osoby, se navíc po třech měsících opět zvýšil.

ČSÚ: Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí vykázala historicky nejvyšší meziroční růst

Také ve třetím čtvrtletím se zvýšila míra nezaměstnanosti, která tak dosáhla hodnoty 7,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který zpracovává údaje odlišným způsobem než ministerstvo práce a sociálních věcí, které informuje o počtu registrovaných lidí bez práce. Podle údajů ministerstva činila nezaměstnanost na konci září 8,6 procenta, za celé třetí čtvrtletí pak 8,4 procenta.

Počet nesplacených faktur vzrostl takřka čtyřikrát

Ekonomickou recesi provází i zvýšení neuhrazených pohledávek. V porovnání s předchozími lety vzrostl počet nesplacených faktur skoro čtyřikrát. Rovněž se o více než 200 % zvýšila poptávka po úvěrovém pojištění. Uvedla to Komerční úvěrová pojišťovna EGAP, a.s. (KUPEG).

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Jen za letošní říjen se deficit státního rozpočtu zvýšil o 51 miliard korun

Přestože měl deficit státního rozpočtu v tomto roce původně činit necelých 40 miliard korun, v současnosti již atakuje hranici o 100 miliard korun vyšší. Schodek hospodaření nyní dosahuje 138,1 miliardy korun, a to se jedná jen o data do října roku 2009. V samotném říjnu pak stát utratil o 50,8 miliardy korun více, než kolik vybral.

Ústavní soud posvětil ratifikaci Lisabonské smlouvy, prezident ji podepsal

Lisabonská smlouva je v souladu s českou ústavou. Tak zní verdikt ústavního soudu, na jehož rozhodnutí čekal prezident Václav Klaus i celá Evropa. Rozhodnutí ústavního soudu prezident nakonec respektoval a smlouvu ratifikoval.

Vláda odklepla návrh novely o nadacích, pomůže jim překonat krizi

Nadace by měly být uchráněny před dopady hospodářské krize. Vláda schválila návrh novely zákona o nadacích a nadačních fondech, který vyšel z pera Michaela Kocába, ministra pro lidská práva a menšiny, a jeho předchůdkyně Džamily Stehlíkové. Díky novele se tak nadace a nadační fondy budou moci zabývat širším rozsahem aktivit než doposud.

Černá listina firem, které lhaly při veřejných zakázkách, se blíží

Firmy, které při žádostech o veřejné zakázky, uvedou nepravdivé informace nebo dodají doklady, které neodpovídají skutečnosti, ocitnou se tak na tzv. „černé listině“. Společnosti, které se dostanou na tento seznam, nebudou pak moci usilovat v následujících třech letech o jakoukoli státní zakázku. Příslušnou novelu se změnami senátorů schválila poslanecká sněmovna. Aby norma mohla vstoupit v platnost, chybí už jen podpis prezidenta.

exPRESS - Koleje 03
Provoz, daně a finance

Národní podpory pro zemědělce klesnou o 200 milionů ko­run

Zemědělci dostanou v příštím roce na národních podporách o 200 milionů korun méně, než se původně předpokládalo. Díky škrtům v rozpočtu se totiž celkové podpory snížily z 1,1 miliardy korun na 900 milionů. Na zasedání to schválila vláda.

skoleni_15_4

Jak zdanit příjmy z pronájmu nemovitostí?

Jestliže je nemovitý majetek zařazen v obchodním majetku poplatníka a je využíván k podnikatelské činnosti, zdaňuje se příjem z pronájmu podle § 7 zákona o daních z příjmů. Ostatní příjmy z pronájmu nemovitostí se zdaňují podle § 9 odst. 1.

Google rozšiřuje možnosti adresáře firem, nově nabízí především analytické nástroje

Google útočí na konkurenční firemní adresáře. Přináší bezplatný nástroj tzv. Přehled, který nabízí informace o vyhledávání záznamů firmy ve vyhledávači Google i na Mapách Google. Přehled nabízí i data o trendech a uživatelích.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).