Hlavní navigace

Názory k článku Pouze jeden z deseti dělá v životě to, co ho opravdu baví

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 8. 2013 16:49

    Pavel (neregistrovaný)

    Tomu bych se až tak nedivil. Drtivá většina lidí dělá pro peníze a i těch pár nadšenců, co třeba začali podnikat proto, že je to baví dříve nebo později přijde o své iluze. Když k tomu připočtu i celospolečenskou politickou a mediální situaci, není se dále už vůbec co divit. Aneb, nemůže být každý filozofem a nebo archeologem.

  • 2. 8. 2013 11:03

    Illie (neregistrovaný)

    Chápu, že v žádné společnosti nemůžou lidé vykonávat jen ty práce, co je baví, ale ze zkušenosti mám pocit, že začíná být problém jinde.
    Osobně totiž spíš vidím, jaký je problém dostat rozumné místo, nebo alespoň postoupit v jakémkoliv řízení.
    Mám maturitu, několik mezinárodních certifikátů z různých jazyků, pět let podnikám (začal jsem ještě na střední), umím pracovat s počítačem, na webu (redakční systémy atd.), grafiku, trochu programovat, kromě toho studuji žurnalistiku a IT... Takže si rozhodně nemyslím, že bych patřil do skupiny, která by podle většiny článků měla problém sehnat práci. Jenže opak je pravdou - brigádu neseženu málem ani u KFC, protože na většině pohovorů mi řeknou "nezlobte se, nedokážeme vás zaplatit / nemůžeme si vás dovolit / bereme vás, ale musíte nechat školy a titul si dodělat až od nás odejdete"...
    Pak se asi nejde divit, že lidé nedělají to, co je baví, ale jsou naopak rádi, že vůbec dělají. A nemyslím si, že by k tomuhle pomohla nějaká motivační kampaň, tím spíše zaměřená na základní nebo střední školy. Protože i pokud dnes výjdete z učiliště, nebo z průmyslovky, stejně to nemusí znamenat, že půjdete dělat do oboru, nebo že vůbec najdete rozumnou práci.

  • 5. 8. 2013 14:22

    Realista (neregistrovaný)

    No, nechci se vas dotknout, ale vas profil opravdu neni daleko od toho, cemu se rika nezamestnatelny. A proc:

    - maturita: v realnem svete nic neznamena. Proste maturita (bez dalsich diplomu z VS) nema na pracovnim trhu zadnou hodnotu

    - mezinarodni certifikat: budiz, ale to ma dnes kde kdo. Jeste by treba bylo dobre vedet z jakych jazyku. Ale to, ze se nekdo neco nabifluje, aby zvladl "dal certifikat" take na pracovnim trhu moc nevazi...

    - umim pracovat s pocitacem: no to dnes umi kazdy. To je takova samozrejmost, ze bych se o tom na vasem miste v zivotopise vubec nezminoval

    - na webu, grafiku...: no brouzdat dnes umi take kazdy, a ze vite jak funguje WordPress taky dnes nikoho neuchvati

    - umim trochu programovat: no takze, ruku na srdce, v podstate neumite nic. Ono se to nezda, ale programovani neni prochazka ruzovym sadem jak si hodne lidi mysli. Bud jste v necem expert, nebo si muzete jit kodovat weby v HTML za 15tisic hrubeho. Takovych co "umi trochu programovat" jsou totiz mraky...

    - studuji zurnalistiku: no a jsme u toho... Dalsi snilek co jen plytva statni penize na to, ze "studuje" nepotrebny obor. Ono zurnalistika se neuplatnio o moc vice nez filozofie ci sociologie... Kolik myslite, ze se na trhu uplatni novinaru? A vite vubec, jakou almuznu vetsina z nich videlava?

    No doufam, ze jsem vas nezdrtil, ale s tim vasim sebevedomym "rozhodne si nemyslim..." jste uplne mimo. Jste presne pripad, ktery do teto skupiny spada.

    A to "ze vas nedokazi zaplatit"? To je proste jen diplomaticka a citova verze pro: "vy nam k nicemu nejste". To si opravdu myslite, ze si vas nedovedou zaplatit? Opravdovych talentu je malo. Vetsina zamestnavatelu to vi a jsou pripraveni platit zlatem. Ale za takoveho radoby chytreho studentika zurnalistiky, co trochu programuje opravdu nikdo zlatem platit nebude.

    Jedna rada na zaver: Premyslejte nad tim, co v teto chvili opravdu umite a k cemu byste opravdu (a budte uprimny) vasemu zamestnavateli byl... A pak si reknete, kolik byste za podobneho cloveka jako zamestnavatel zaplatil.

  • 8. 8. 2013 9:36

    Illie (neregistrovaný)

    Nebojte, nedotknul jste se mě. Ačkoliv mnoho z věcí, které jsem uvedl ve svém příspěvku je fakt, mám dostatek placené práce při studiu, abych neměl problémy, tím "resumé" jsem spíše obecně vzpomínal na to, co "HR konzultankta" viděla v mojem životopise, když jsem se zeptal na jisté agentuře, jak ho vylepšit. Podotýkám, že jejich rady mi byly dost na nic.

    Jinak k vašim postřehům - že maturita (obzvlášť z gymnázia) bez VŠ diplomu nic neznamená, s tím souhlasím. Problém je, že právě tento mrtvý bod je v poslední době mezi mladými velmi častý. Pro řadu z nich je problém jít na VŠ a udržet se tam, a najít práci jen s maturitou je dnes skutečně téměř nemožné. Bohužel moji vrstevníci, kteří vyšli z učilišť nebo průmyslových středních mají podobné zkušenosti, SŠ pozic, které lze dnes reálně dělat po škole bez alespoň pěti let praxe (a kde ji absolvent získá, se neřeší), je zdá se zoufale málo...

    Jazykové certifikáty skutečně mají docela nízkou váhu, poslední dobou i z exotických jazyků. Je docela paradox, když na pohovoru začne protistrana mluvit anglicky a už po pár větách se kandidátovi musí omluvit, že mu nerozumněla. Bohužel to většinou znamená konec pohovoru s tím, že kandidát neprošel...

    Fakt, že umím "na webu" a "grafiku" jste si přeložil přesně v duchu obvyklého náboráře. To, že "umět na webu" může zahrnovat celou řadu dovedností, ke kterým zrovna nepotřebujet být PHP guru (SEO, webdesign, administrace webů, správa databází,...) a že "grafika" je i 3D rendering nebo vytváření celých filmů či spotů, což se do životopisu obvykle píše dost špatně, opět většinou na pohovoru nikdo neřeší.

    Trochu programovat - ano, tady s vámi zcela souhlasím. Nicméně i to "trochu" je pořád více, než většina lidí, které kolem sebe potkávám. A ano, trefil jste hrebíček na hlavičku - je rozdíl mezi programováním (které po pravdě neovládám a tiše závidím těm, kteří se na něj vrhli) a schopností jen tak napsat pár řádek kódu. Bohužel, dnes se zdá, že bez zvládnutí tohoto umění není možné se ucházet snad ani o místo sekretářky.

    Studuji žurnalistiku - žurnalistika není jen o novinářích a novinách. Dnes je to mnohem komplexnější věda, ale jsem rád, že vidím, že některé reakce se stále ještě drží. Sám vím, že tenhle "obor" nemá budoucnost a už jsem se zařídil tak, abych od nového školního roku nastoupil na normálnější obor, ze kterého snad bude uplatnění. Mimochodem osobně jsem na žurnalistice skončil kvůli "dalším oblastem", které kromě psaní novin zahrnuje, ačkoliv zjišťuji, že škola se k nim staví spíše negativně... Oh a ohledně plýtvání státních peněz - nebojte, neplývtám jich moc, část docházky jsem absolvoval na soukromé škole.

    Co mne zaujalo byl váš předposlední odstavec. Vždycky mne totiž zajímalo, odkud se ona magická věta bere. Chápu, že pokud už firma vypisuje řízení na nějakou pozici, má také danou představu o tom, kolik ji člvoěk, který ji obsadí, zhruba měsíčně výjde a jakou musí odvést práci, aby se oné firmě vyplatil. Rovněž jsem dlouho byl toho dojmu, že pokud je kvalifikovanější člověk ochoten ve firmě dělat pozici, která vyžaduje kvalifikaci nižší a stačí mu také finanční ohodnocení, odpovídající dané nekvalifikované pozici, pak není důvod aby ho firma nenabrala. Ovšem pak jsem našel několik článků, které se proti této praxi důrazně staví...

    Každopádně by mne ovšem zajímalo, jak má vypadat člověk, který se neuchází o práci v IT, či který nechce dělat s počítačem víc, než jen používat už hotové programy a věci... Protože se zdá, že takové pozice už dávno neexistují.

    A za vaši analýzu bych vám rád upřímně poděkoval. Je hezké vidět pozitivní přístp a upřímné hodnocení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).