Hlavní navigace

Povodně likvidují také majetek podnikatelů. Řeší to někdo?

8. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Povodňové ohrožení stále nekončí a ohroženým podnikatelům tak přidělává vrásky na čele. Zatímco média vyprávějí dojemné příběhy o bezprizorných rodinách, na podnikatele se zapomíná. Přitom oni jsou hnacím motorem postižených krajů.

Povodně se stále hlásí o slovo. Alespoň tak to vypadalo po včerejším varování meteorologů, kteří vyhlásili povodňové ohrožení pro Jihočeský kraj. Česko trápí dusno, poté bouřky následované vydatnými lijáky. „Kdy tomu bude konec?“ říkají si lidé v postižených oblastech. Oči z nebe nespouštějí a každou předpověď hodnotí jako negativní. Není se čemu divit. Pokud záplavy sužují oblast opakovaně, stojí to člověka nervy i jeho vlastní peníze. I když vláda slibuje, kolik peněz pošle postiženým, jejich předchozí majetek jim už nikdo nevrátí. A to se týká i podnikatelů, především těch nejmenších, kterým ránu pod pás dala nejen finanční krize ale nyní i vodní živel.

Dojemné příběhy z rodiny a co podnikatelé?

Televize Nova si v rámci svého povodňového „citového dojáku” vybrala do svých reportáží dvě rodiny, jejichž příběhy během celých záplav sleduje. Dozvíte se tak, jaké pocity zažívaly těsně po povodni a jak se nyní zotavují osobně i majetkově. Klasický příběhový bulvár, onálepkoval tyto příspěvky redaktorů jeden můj bývalý kolega pohybující se ve veřejnoprávním mé­diu.

Ano, Nova si z povodní udělala své dojemné zpravodajství, u kterého lidé „pláčou”. Příběhy podnikatelů jsem však na této stanici nezaregistroval. Je to zřejmě asi také tím, že zpravodajství Novy si pouštím opravdu jen pro přehled a pro pobavení. Jednak dlouho nevydržím poslouchat otřesnou intonaci redaktorů, které bych rázem poslal na intenzivní dvouměsíční hlasové školení, a hlavně kvalita příspěvků svědčí o tom, že nejsem cílová skupina této televize. Přesto pokud se Nova či jiná televize věnuje příběhům, stál by určitě za reportáž příběh podnikatele, který se kvůli povodním ocitne v nezáviděníhodné situaci. Možná že i tyto příběhy k dispozici divákům jsou a pokud tomu tak je, je to dobře.

Právě podnikatelé jsou totiž životadárnou energií postižených regionů. Pokud se na ně bude zapomínat, místní to brzy pocítí. Teprve až později totiž zjistí, že není kam si jít koupit rohlík, že kadeřnice, která ještě donedávna měla příjemný rodinný salónek, byla vyplavena a peníze z pojištění jí na otevření nového stačit nebudou, a že řezník od naproti nemá co porážet, tedy prodávat. Nerad bych maloval čerta na zeď, ale ani média a především ani vláda by podnikatele neměly opomíjet. Čtěte více: Jsou záplavy pro podnikatele hrozba nebo příležitost?

Stát se snaží. Jak moc?

Dobrou zprávou je, že finanční injekce ze strany státu již přitéká. V rámci první fáze pomoci postiženým oblastem uvolnilo ministerstvo financí z rozpočtových rezerv na krizové situace celkem 54 milionů korun. Nejvíce peněz jde po červnových záplavách do Moravskoslezského kraje, celkem 24 milionů, 12 milionů dostane Olomoucký kraj, 10 milionů obdrží kraj Zlínský a Jihočeský kraj dostane pomoc ve výši 8 milionů korun. Bohužel tyto peníze jsou podle dostupných informací určeny především na demoliční práce, odklízení suti, základní bezpečnostní opatření apod. Teprve až v druhé fázi se počítá s obnovou postižených oblastí, kde čísla ještě nejsou konečná. Napovídá tomu ostatně i současná předpověď, která není příliš optimistická.

Jak minulý týden uvedl ministr finanční Eduard Janota, jeho resort jde proto ještě dále. Česko by mohlo získat na likvidaci povodňových škod až čtyři miliardy korun. Peníze by získalo prodejem státních dluhopisů Evropské investiční bance.

Pojišťovny sčítají škody, nejsou konečné

Záplavy každopádně udělají další díru do rozpočtu, jeho schodek se prohloubí o další miliardy. To na optimismu politikům před předčasnými podzimními volbami nepřidá (někteří to bezpochyby opět využijí k volební kampani).

Nadšeny příliš nejsou ani pojišťovny, které budou muset vyplácet částky také v řádu několika nul. Miliardové pojistné škody zřejmě nebudou překvapující.

Například Kooperativa registruje z letošních povodní již více než 200 pojistných událostí. Celkové škody již přesahují 350 milionů Kč a pojišťovna registruje již více než 1800 nahlášených případů. Mezi nejpostiženější oblasti patří Moravskoslezský kraj, kde Kooperativa registruje škody za takřka 200 milionů a následují Jihočeský, Olomoucký a Středočeský, kde se celková výše škod pohybuje od 20 do 40 milionů korun, uvedl Marek Vích, mluvčí pojišťovny Kooperativa.

Že počet škod způsobených povodněmi nestále roste, potvrzuje i Allianz pojišťovna. Její klienti nahlásili více než 400 škod v celkovém objemu blížícímu se 100 milionům korun. Allianz pojišťovna odhaduje, že celkový objem škod způsobených současným nepříznivým počasím se vyšplhá na 200 milionů korun. Půjde řádově o stovky škod, upřesnila Pavla Paseková, mluvčí Allianz.

Česká pojišťovna podle upřesněných odhadů vyplatí více než půl miliardy korun. Na navýšení částky se podílejí zejména nahlášené škody na infrastruktuře v Moravskoslezském kraji. Současný počet nahlášených pojistných událostí již přesáhl 6200, celkově ČP očekává o zhruba tisíc škod více, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Jste jako firma pojištěni?

Kromě vyčíslených škod informují pojišťovny i o tom, jak postupovat při likvidaci pojistné události, tedy jak ji nahlásit. Návody pojišťovny dávají i podnikatelům. Například Kooperativa, která proaktivně návod likvidace pojistných událostí u podnikatelů komunikuje, upozorňuje, že firmy by si měly zajistit účetní evidenci zasažených věcí, tedy inventární soupisy s vyznačením zasažených věcí, cenami, stářím a odhadem poškození, a účetní stavy majetku (zásob, movitého a nemovitého majetku), z doby bezprostředně před vznikem škody.

Na zajištění dokumentace upozorňuje i Česká pojišťovna. Pokud hrozí nějaké nebezpečí a je třeba začít s úklidem ještě před příjezdem mobilního technika, je soupis a fotodokumentace všech poškozených věcí významným pomocníkem pro rychlé řešení škody, uvedla Gabriela Maudrová mluvčí pojišťovny. Ta zároveň dodala, že postup při likvidaci pojistné události je u podnikatelů stejný jako u občanů. Doporučuje však pojišťovnu co nejrychleji kontaktovat.

Brand24

Pojišťovny při vzniklých škodách radí

  • Ohlaste nám vzniklou škodu na telefon.
  • Pořiďte si seznam poškozených věcí.
  • Evidujte náklady a práci, které jste vynaložili na likvidaci škody.
  • Začněte s odstraňováním škody, jakmile to bude možné.
  • Dokumentujte vzniklé škody, zvlášť pokud odstraňujete následky před prohlídkou mobilním technikem.
  • Uschovejte poškozené věci, je-li to možné.
  • Připravte si pojistnou smlouvu.

To samé radí i Allianz pojišťovna. Ta podnikatele ostatně nabádá, aby se na ní obrátili nejrychlejší cestou přes internet nebo pomocí e-mail. Obvykle se s klientem poté spojí naši likvidátoři, aby případně doplnili potřebné informace a v případě potřeby se s klientem dohodli na termínu obhlídky, upřesnila pro business server Podnikatel.cz mluvčí Allianz Pavla Paseková.

Pojišťovnám se v tomto ohledu musí smeknout. Jejich likvidátoři, i podle našich informací, jsou neustále v terénu a ani na chvíli se nezastaví. Jaké částky postiženým podnikatelům vyplatí a zda jim to pomůže na obnovený rozjezd jejich byznysu, se však dozvíme jen stěží, anebo prostřednictvím „dojákového” zpravodajství. Pomůže to záplavou postiženým podnikatelům?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).