Hlavní navigace

Pozor na firmu Telefonní seznam, opět rozesílá podvodné faktury

13. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Trochu pozměnila své obchodní jméno, její nekalé praktiky zůstávají stejné. Chce okrást podnikatele pomocí podvodných faktur.

Pokud podnikatelům dorazila v posledních měsících faktura od společnosti Telefonní seznam České republiky a Slovenska, s.r.o., mohou ji rovnou vyhodit.

Stejné nekalé praktiky pod novou hlavičkou

Jedná se o podvodnou fakturu již známé firmy, o které nějaký čas nebylo slyšet. Dříve přitom vystupovala pod hlavičkou Český telefonní seznam, s.r.o. Princip je stejný. Firma chce z podnikatelů vytáhnout peníze za údajné uveřejnění inzerenta v oborovém a abecedním seznamu fakturující firmy. 

Pokud však podnikatel zaplatí, peníze s největší pravděpodobností již neuvidí. Může se bránit soudně. Česká obchodní inspekce podnikatelům (ČOI) bohužel nepomůže. Ta je na straně spotřebitelů. 

Firma dříve útočila i na spotřebitele, tam ale narazila

Ale i přesto potvrzuje, že podobné faktury byly rozesílány i spotřebitelům: Česká obchodní inspekce se nabídkou této společnosti zabývala v minulosti na základě podání podnětu celkem tří osob v postavení spotřebitelů. Zasláním této nevyžádané nabídky na uzavření smlouvy vypadající jako faktura došlo k porušení zákona a Česká obchodní inspekce následně pravomocně uložila dvě pokuty, první ve výši 100 000 Kč a druhou ve výši 120 000 Kč, říká mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Firma Český telefonní seznam, s.r.o., IČ 28291310, ale také firma Telefonní seznam České republiky a Slovenska, s.r.o., IČ 04136268 je jedna a tatáž osoba. Stojí za ní Gyula Erich Katona z Maďarské republiky.

Čtěte více: Další vlna podvodných faktur od společnosti Český telefonní seznam. Nic neplaťte

Cílí často patrně úmyslně na podnikatele v rámci jejich podnikatelské činnosti, a tím se také „vyhýbá“ případnému šetření ze strany České obchodní inspekce. Do vztahů dvou podnikatelů v rámci jejich podnikatelské činnosti totiž není Česká obchodní inspekce oprávněna vstupovat za žádných okolností. Podnikatelé, kteří se cítí takovým jednáním poškozeni, se mohou bránit soudně, připomíná Fröhlich. 

Neplaťte, fakturu vyhoďte, radí právníci

Podnikatelé by si proto před uhrazením faktur měli ověřit, komu a hlavně za jakou službu platí. Jak serveru Podnikatel.cz dříve potvrdila jedna z operátorek dané společnosti, faktura je vlastně fígl v podobě obchodní nabídky.

Brand24

My jsme najatí přes agenturu a máme lidem říkat, že to není faktura, ale pouze obchodní nabídka a že si mají dopis otočit na druhou stranu. Lidé sem volají velmi často a ptají se, co to je za fakturu. Ty dopisy odcházejí ze zahraničí, my operátoři s tím nemáme nic společného, vysvětlila operátorka. 

Pokud podnikatelé již částku zaplatili, mají dle Obchodních podmínek uvedených na druhé straně dopisu právo na odstoupení do 10 dnů, oslovení právníci však doporučují, aby podnikatelé postupovali přesně dle uvedených podmínek a v lepším případě za právní asistence.

Náhled staré faktury (Český telefonní seznam, s.r.o.)

Náhled nové faktury (Telefonní seznam České republiky a Slovenska, s.r.o.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).