Hlavní navigace

Pozor na katalogové šmejdy. Co se stane, když je budete ignorovat?

2. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Už řadu let chodí podnikatelům různé e-maily či dopisy od katalogových firem, který nabízí „výhodné“ zapsání do jejich registru.

Přestože se zápis tváří, že je zdarma, často bývá zpoplatněn a katalogoví „upíři“ pak žádají zaslání peněz a vyhrožují soudy. Dalibor Chvátal z redakce Měšec.cz otestoval, jak celý proces psychologického nátlaku probíhá, a to konkrétně na příkladu EU Business Register.

Chce to vydržet psychický nátlak

První kontakt s EU Business formulářem měl Chvátal v březnu 2011. Tehdy jej vytiskl a ručně vypsal smyšlené údaje, ale tak, aby je pošta dokázala doručit. Pak dopis doporučeně s dodejkou poslal na holandskou adresu uvedenou na formuláři. Přesně o dva měsíce později jsem e-mailem dostal fakturu na částku 990 € (tenkrát byl zápis do „katalogu“ o 5 € „levnější“). Obratem odpovídám, že jde asi o nedorozumění, že jsem si nic neobjednal a nic platit nehodlám. Scammeři jsou ale na to připraveni a posílají mi sken mé písemné objednávky, vysvětluje Chvátal.

Tito šmejdi po vás nikdy nic vymáhat nebudou. Nevyplatí se jim to a vědí, že by s žádným sporem tohoto typu u evropského soudu ani jiného soudu nepochodili. Jde jen o hru na strach a psychologický nátlak. Kdo jej nevydrží a zaplatí, prohrál. Šmejdi to vědí a vždy se někdo na tuto udičku chytne, jinak by celý systém nefungoval, píše Chvátal.

Čtěte více na Měšec.cz: EU Business Register. Šmejdi, co chtějí vaše peníze

U Českých šmejdů máte problém

Ač v případě zahraničních katalogů stačí mít pevné nervy, u českých vykuků, kteří působí dle tuzemské legislativy, je třeba se mít na pozoru. Ti vás totiž mohou obrat o desetitisíce korun legálně. Jejich nabídky jsou navíc sofistikovanější, jelikož se tváří jako běžné faktury či útočí na začínající podnikatele a snaží se vypadat jako státem provozované rejstříky.

Čtěte také: Pozor na katalogové podvodníky, už zase vystrkují růžky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).