Hlavní navigace

Pozor na slevy v daňovém přiznání. Poplatníci si je často uplatňují špatně

16. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud si v daňovém přiznání špatně uplatníte slevy, finanční správa vám daně zpětně dovyměří. Můžete tak očekávat nečekaný nedoplatek.

Celkem až 10 milionů korun dovyměřila vloni finanční správa u slevy na manželku/manžela. Poplatníci v jejím uplatnění chybují.

Ještě více však chybují u slevy na vyživované děti, zde berňák za loňský rok dovyměřil nedoplatky z celkem 17 a půl milionu korun. Finanční správa proto upozorňuje, aby poplatníci byli při uplatňování slevy obezřetní.

Sleva na manželku má svá pravidla

Slevu na dani na manželku/manžela ve výši 24 840 korun lze od daně odečíst, pokud manželka/manžel žije s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti a pokud její/jeho vlastní roční příjem nepřesahuje 68 000 korun. 

Příjmy, které se do vlastního příjmu manželky/manžela nezahrnují, jsou popsány v Pokynu GFŘ D-22 (strana 49). Všechny ostatní příjmy musí být do vlastního příjmu manželky/manžela započítány. 

Stahujte: Interaktivní daňové přiznání včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu

Vždy se jedná o hrubé příjmy, tj. příjmy nesnížené o výdaje a do uvedené částky se započítávají rovněž příjmy, které podléhají srážkové dani nebo jsou od daně z příjmů fyzických osob osvobozeny a zároveň i příjmy, které nejsou předmětem daně. 

Příkladem částek, které se do příjmu manžela/manželky nezahrnují jsou dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek). Naopak příkladem částek, které se zahrnují, jsou dávky z nemocenského pojištění (např. peněžitá pomoc v mateřství). 

Tip: Daňový portál – vše o dani z příjmů včetně chytrých formulářů a kalkulačky pro OSVČ

Slevu na děti si může uplatnit pouze jeden z poplatníků

Co se týká daňového zvýhodnění na vyživované děti, tak na ty má poplatník narok, pokud vyživuje dítě, které s ním žije ve společné domácnosti, přitom slevu si uplatní vždy pouze jeden z poplatníků, který se nachází ve společné domácnosti. 

Slevy na děti jsou následující:

  • 13 404 korun na první dítě
  • 17 004 korun na druhé dítě
  • 20 604 korun na třetí a každé další dítě

Nejčastější chybou bývá právě duplicitní uplatnění stejného dítěte dvěma poplatníky.

skoleni_15_4

Do slev se počítají také ty na životko a penzijko

Pozor také na soukromé životní pojištění a penzijní připojištění. Při splnění podmínek daných zákonem uplatnit v daňovém přiznání snížení daňového základu až o 12 000 Kč za každý produkt (od roku 2017 to bude až 24 000 Kč za každý produkt). 

Při nedodržení zákonných podmínek (tj. předčasnému ukončení smlouvy) je povinností poplatníka dodanit částky, o které mu byl v předchozích deseti letech jeho základ daně snížen. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).