Hlavní navigace

Pozor na uvádění konečné ceny ve smlouvě, zvýšení DPH vás připraví o peníze

7. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.SXC.hu
Dodavatelé by si měli dát při uzavírání smluv pozor, jak přesně koncipují cenu. Pokud ve smlouvě nezmíní, jakou část tvoří DPH, mohou prodělat na zvýšení daně.

Stejně jako v loňském roce, tak i letos řada podnikatelů prodělala na zvýšení sazeb DPH, a to kvůli nešťastně uzavřeným smlouvám. Jestliže totiž dodavatelé ve smlouvách uvedli konečnou cenu bez rozlišení toho, jaká její část představuje cenu za plnění a jaká část představuje DPH, přijdou o 1% rozdíl. Další změny DPH se plánují na rok 2016, kdy se mají sazby sjednotit na 17,5 %. Poradíme vám, co do smlouvy uvádět, abyste na změny v sazbách DPH nedopláceli.

Pozor na konečnou cenu

Ilustrační obrázek
Autor: www.sxc.hu

Čtěte, co napsat do smlouvy, abyste neprodělali na změně DPH.

Obchodní zákoník ukládá podnikatelům, aby součástí smlouvy byla také výše ceny poskytovaného plnění nebo alespoň způsob jejího určení. Žádné další povinnosti obchodní zákoník stranám neukládá. Vyplývá z toho, že nemusí být stanovena část ceny, kterou tvoří DPH a kterou nikoli. Stává se tak, že ve smlouvě podnikatelé neuvedou, zda cena obsahuje, či neobsahuje DPH. Z dřívějších rozhodnutí soudů vyplývá, že pokud ve smlouvě není určeno, jakou část tvoří DPH, považuje se cena za konečnou. To znamená, že v sobě obsahuje již DPH dle platné legislativy. 

Pokud se na přelomu roku změní sazby DPH jako letos, dodavatel při takové smlouvě prodělá. Cenu plnění totiž musí dodržet, sám však zaplatí vyšší DPH. V tomto případě pak může skutečně vzniknout nevýhoda na straně poskytovatele plnění, kdy podnikatel přijde o jedno procento vztahující se k DPH, doplnila serveru Podnikatel.cz Petra Jilgová – Benešová, advokátka z advokátní kanceláře Baker & McKenzie.

Čtěte, jak netratit na změně DPH

Jak uvedli serveru Podnikatel.cz oslovení právníci, především u menších podnikatelů a živnostníků se jedná o poměrně častou “chybu”. Na vině však zůstávají i zákonodárci, kdy doslova do poslední chvíle nebylo jasné, jaké sazby DPH budou letos platit. Podnikatelé tak měli málo času na změnu zareagovat, neboť do poslední chvíle nevěděli, zda novela skutečně nabude účinnosti. Jedná se o poměrně běžnou „chybu“ při uzavírání smluv. Lze to přičítat tomu, že strany obvykle nekalkulují s tím, že se zákonodárci na další rok rozhodnou změnit výši DPH, potvrdil Milan Měchura z Advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS.

Jestliže podnikatel uzavře smlouvu, ve které není DPH zmíněna, nemůže v případě zvýšení daně požadovat i navýšení ceny. Respektive požadovat může, musí s tím ale souhlasit i protistrana. Pokud se na změně s obchodním partnerem domluví, stačí smlouvu upravit dodatkem, který by stanovil, že „cena bude zvýšená o DPH v zákonné výši“ či „plus DPH dle platné legislativy“. Absence výše uvedených ustanovení by pro podnikatele byla výhodná pouze v případě, že by sazba daně klesla, ale to se asi jen tak nestane, upřesnil Martin Drahotský, advokát společnosti TaylorWessing enwc Advokáti.

Obecně odborníci doporučují, aby podnikatelé do smluv výslovně uváděli informaci, že uvedená smluvní cena nezahrnuje DPH. Nejjednodušším způsobem, jak předcházet podobným problémům, je ujednání stran ve smlouvě o výši DPH z ceny plnění, které se řídí platným zněním zákona. Tedy že si strany neurčí přesnou hodnotu, nýbrž pouze odkáží na příslušný platný právní předpis, například “cena 20 000 Kč + DPH v zákonné výši, poradil Milan Měchura. 

Pro upřesnění lze rovněž uvést aktuální sazbu daně v době uzavření kontraktu. V takovém případě by ale podnikatelé měli do smlouvy doplnit, že se sazba může v závislosti na legislativě během účinnosti smlouvy změnit. Tato formulace se vyplatí především u dlouhodobých kontraktů, opakujících se plnění či u smluv, které předpokládají vznik povinnosti vyúčtovat DPH až později po uzavření smlouvy. Jedná se například o smlouvy o výstavbě. 

školení květen 24 - novinky

Sazby DPH se v posledních letech stále mění 

Přestože ještě v polovině prosince loňského roku nebylo zřejmé, s jakými sazbami DPH vstoupí Česko do roku 2013, nakonec vše dopadlo dle plánů ministerstva financí. Podařilo se totiž odvrátit hrozbu neschválení daňového balíčku, a tím i sjednocení sazeb DPH na úrovni 17,5 %. Obě sazby DPH se místo toho letos zvýšily o jeden procentní bod na 15 a 21 %. Za posledních pět let šlo již o čtvrtou změnu v sazbách DPH.

Na začátku roku 2008 se nejprve zvýšila snížená sazba z 5 na 9 %. V roce 2010 poté tzv. Janotův balíček zvýšil obě sazby o jeden procentní bod na 10 a 20 %. Na rok 2012 prosadila vládní koalice zvýšení snížené sazby DPH na 14 %, po kterém mělo letos následovat sjednocení na sazbě 17,5 %. Sjednocení sazeb se ale vláda nakonec rozhodla odsunout na rok 2016 a místo toho opět stouply v roce 2013 obě sazby o jeden procentní bod na aktuálních 15 a 21 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).