Hlavní navigace

Práce je nezdravá, hrozí při ní úrazy i smrt. Lenošení ale život nezachrání

15. 10. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 397604
Práce na stavbě, v obchodě, v kanceláři, všude si podnikatel ohrožuje zdraví. Kdo si myslí, že se zachrání, když práci pověsí na hřebík, hrubě se mýlí.

Pracovat je svým způsobem nezdravé, každá práce s sebou totiž nese zdravotní rizika. Téměř jakákoliv činnost se může na zdraví podnikatele nebo zaměstnance negativně odrazit. Sezení u počítače, ještě ke všemu na ergonomicky špatně vyřešeném pracovišti, způsobuje bolesti zad a vyčerpává oči. Práce s myší může vyústit v syndrom karpálního tunelu a tedy bolest nebo necitlivost zápěstí. Dlouhé stání, třeba v obchodě, může končit oteklými nohami a problémy s křečovými žílami. Zdravotní rizika samozřejmě hrozí i při těžší fyzické práci.

Kdo přežije cestu autem, zblázní se v open space

Podnikatelé také zpravidla často cestují autem, ale i jinými dopravními prostředky. A hned je tu další vážné riziko – dopravní nehody. Své o tom zřejmě vědí nejen řidiči brázdící D1, ale také pojišťovny. I na dopravní nehody se totiž dnes dá pojistit, příkladem je dopravní úrazové pojištění Uniqa, které kryje následky cestování autem, vlakem, MHD nebo autobusem. Co ale zmůže pojistka, když je podnikatel vyřazený „z provozu“.

A kdo dojede ve zdraví a zdánlivě úlevně zasedne ke svému stolu v ultramoderní kanceláři typu open space, také nemá vyhráno. Hrozí mu totiž nejen poruchy soustředění, ale i psychické problémy. Každý pátý člověk pracující v open space přiznal, že užívá léky na zklidnění, zatímco v oddělených kancelářích to bylo jen 7 % respondentů, cituje server Vitalia.cz Tomáše Zdechovského, ředitele agentury Commservis, která spolupracuje na mezinárodní studii věnované právě práci v open space.

Čtěte také na Vitalia.cz: Škodí open space zdraví? Každému svědčí něco jiného

Místo práce golf aneb Úraz snadno a rychle

A kdo by si myslel, že nejbezpečnější bude, pokud práci předá svým podřízeným a zdravotním rizikům se vyhne na golfu, kde ještě při hře získá pár dobrých kontaktů pro budoucí byznys, je také na omylu. Mezinárodní pojišťovací makléř GFA – Insurance Services Praha, který nabízí specializované pojištění pro golfisty, vypočítává typické pojišťovací události, které jsou s golfem spojené: jedním z nich je vážný úraz oka. Přesvědčený, že zvládnu odpálit míč i z mechu, se mi hůl zaryla do země a míč vyletěl do obličeje, přímo do oka. Na oko jsem několik měsíců vůbec neviděl, citují makléři jednoho ze svých klientů, který skončil s diagnózou utržené rohovky a poškozené sítnice. 

Čtěte také: Golf – novodobá psychická relaxace

Lepší to ovšem není ani na squashi nebo tenise. K ohroženým očím se ještě přidává minimálně prasklá achilovka.

Seznam jako katastrofická literatura

Do žánru katastrofické literatury se dá s nadsázkou zařadit seznam nemocí z povolání, který doprovází zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců. Co v něm je k nalezení? Mimo jiné se tu lze dočíst o percepční kochleární vadě sluchu způsobené hlukem, která vzniká při práci s nadměrnou expozicí hluku; o sekundárním Raynaudově syndromu růstu prstů rukou při práci s vibrujícími nástroji a zařízeními, který může vzniknout například při práci s ručně ovládaným pneumatickým nářadím. Dále o nemocech šlach nebo kloubů, které vznikají při nadměrném dlouhodobém jednostranném přetěžování, o poškození menisku kolenního kloubu, což je nemoc, která postihuje ty, co tráví většinu své pracovní doby v kleče nebo v podřepu (a vůbec by si nepomohli, kdyby místo práce sportovali nebo tančili, protože jde také o typický úraz sportovců anebo tanečníků). A tak lze ještě dlouho pokračovat dál.

Pracovní úrazy ve světle statistiky

Podle informací Výzkumného ústavu bezpečnosti práce sice v loňském roce celkový počet pracovních úrazů klesl, oproti roku 2010 ale vzrostl počet pracovních úrazů končících smrtí. V roce 2011 bylo statisticky vykázáno 125 smrtelných pracovních úrazů, což je o 4 případy více než v roce 2010. Četnost smrtelných pracovních úrazů na 10 000 pojištěnců se meziročně zvýšila o 7,1 %, uvádí ve své zprávě výzkumný ústav.

Čtěte také: Další novinky u lékařů. Čtěte, jak často musí zaměstnanci nově na prohlídky

Jak ukázal nedávný průzkum, zhruba pětina podnikatelů je z podnikání unavená. Na druhou stranu však z dalšího průzkumu vyplynulo, že se mění životní styl podnikatelů. Mají více volného času a méně stresu z přepracovanosti. Ale zároveň také rostou jejich obavy o budoucnost vlastního byznysu.

Není proto divu, že podnikatele a manažery jako svou vhodnou cílovou skupinu samoplátců již dávno objevily české, moravské a slezské lázně a cílí na ně své balíčkové wellness pobyty. Zpravidla jde právě o různé varianty antistresových a relaxačních služeb.

skoleni_15_4

Nejzdravější lenoši?

Pokud by chtěl někdo rizika spojená s prací vyřešit nicneděláním, moc si nepomůže. Nicnedělání, tedy třeba posedávání nebo polehávání, je stejně tak nebezpečné jako příkladně výhradně sedavá práce. A sedavý životní styl může mít poměrně dramatické zdravotní následky obezitou počínaje, přes kardiovaskulární onemocnění až po diabetes, tedy lidově cukrovku.

Takže tomu, kdo se vyhne práci, nezbývá nic jiného, než přeci jen – a přes všechna rizika s tím spojená – alespoň sportovat. K hlavním zdravotním benefitům pohybových aktivit v dospělosti a ve starším věku se silnou průkazností patří: snížení rizika předčasné smrti, snížení rizika ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody, snížení rizika hypertenze a pozitivní ovlivnění hladiny krevních lipidů, snížení rizika diabetes mellitus typu II, snížení rizika metabolického syndromu, snížení rizika rakoviny tlustého střeva a rakoviny prsu, prevence nadváhy a redukce tělesné hmotnosti, rozvoj kardiorespirační a svalové zdatnosti, prevence pádu, redukce depresivity a zlepšení kognitivních funkcí u seniorů, shrnula jasně a přehledně fyzioterapeutka a odbornice na fitness Daniela Stackeová v předloňském prvním čísle odborného časopisu Hygiena.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).