Hlavní navigace

70 % pracovníků využívá PC v práci pro osobní účely

15. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Čtvrtina firem monitoruje činnost zaměstnanců na svých počítačích. Dalších 16 % společností plánuje sledování zavést.

Čtvrtina firem monitoruje činnost zaměstnanců na svých počítačích. Dalších 16 % společností plánuje sledování zavést. Takřka tři čtvrtiny zaměstnanců přitom potvrdily, že se během své pracovní doby nevěnují na počítači pouze svým pracovním povinnostem. Vyplynuto to ze šetření mezi více než dvěma stovkami personalistů tuzemských firem a z dotazování mezi bezmála 1 800 uživateli pracovního portálu Jobs.cz.

Monitoring počítačů v pracovní době se stává v posledních letech čím dál častější. Tento trend začal především v důsledku recese, která naplno vypukla v roce 2009. Firmy tehdy spustily důslednější kontroly efektivity práce na počítači.

Lidé se na firemních počítačích v pracovní době mimo své povinnosti nejčastěji věnují komunikaci v sociálních sítích a prostřednictvím programů pro rychlé zasílání zpráv či vyřizování soukromých e-mailů. Výjimkou nejsou ani on-line nákupy nebo třeba hraní nenáročných webových her, uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC.

Jak ukázal dále průzkum, 56 % respondentů přiznalo, že se v zaměstnání občas nevěnují pouze pracovním povinnostem. 14 % uživatelů pak uvedlo, že PC využívají pro nepracovní účely jen v mimořádných případech, především při placení přes internetové bankovnictví. Pouze necelých 20 % lidí uvedlo, že se v práci věnují pouze svým pracovním záležitostem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).